To ciasto bez pieczenia wygląda zjawiskowo. Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, aby je zrobić. Wystarczy przyszykować sobie potrzebne produkty spożywcze i zarezerwować kilkanaście minut. Ciasto wdzięcznie się prezentuje i zyska wielu sympatyków. Sprawdź przepis na to efektowne ciasto bez pieczenia.
Idealny deser jest w zasięgu ręki. Wystarczy chwila pracy
Ten przepis to dowód na to, że pieczenie ciast może być przyjemne. Korzystając z tej receptury na deser bez pieczenia, zawsze masz gwarancję, że słodycz się uda. Tutaj nie musisz zagniatać ciasta kruchego ani piec biszkoptu. Wykorzystaj gotowe ciasteczka.
Dodatkowo pomiędzy herbatniki możesz powkładać ulubione owoce (np. pokrojone kiwi, mandarynki, truskawki, maliny), a dopiero potem zalać wszystko masą budyniową. Możesz też pominąć owocową wkładkę. Sprawdź ten przepis na oryginalne ciasto bez pieczenia.
Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatnikami
Składniki:
1,7 l mleka
200 g biszkoptów savoiardi
300 g herbatników
100 g cukru pudru
200 g śmietany 30%
3 paczki budyniu
skórka cytryny
150 g cukru
Przygotowanie:
Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w mleku (200 ml). Potem umieszczamy je na dnie formy prostokątnej i przekładamy herbatnikami – kładziemy je w pionie. Teraz możemy ulokować pomiędzy ciasteczkami wybrane owoce.
Do naczynia przekładamy cukier i proszek budyniowy z 3 opakowań, dolewamy 1,5 litra mleka i mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką.
Ustawiamy naczynie na palniku i podgrzewamy na średniej mocy ognia, nieustannie mieszając zawartość. Gdy powstanie dość gęsta masa, przekładamy ją do blaszki, na ciasteczka. Deser wstawiamy do chłodziarki na 60 minut.
W naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną i gęstą masę. Rozmieszczamy ją na wcześniejszej warstwie, wygładzając całą powierzchnię. Dekorujemy ciasto skórką startą z cytryny i podajemy. Smacznego.