FoodPedia.plPrzepisySmaczne i łatwe do zrobienia ciasto z brzoskwiniami. Lepsze od sernika

Smaczne i łatwe do zrobienia ciasto z brzoskwiniami. Lepsze od sernika

ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami
fot. screen Youtube / Quiero Cupcakes

Przepisy na proste i szybkie ciasta lubią wszyscy. A jeśli grzeszą urodą i są wyjątkowo pyszne, nic nie powstrzyma nas przed ich zrobieniem. Ten przepis na ciasto z brzoskwiniami musi poznać każdy, kto ubóstwia kremowe i owocowe smakołyki, przy których jest niewiele pracy. Poznaj przepis na ekstremalnie pyszne ciasto bez pieczenia.

Deser bez pieczenia składa się z dwóch warstw. Spód jest stworzony ze zmielonych herbatników kakaowych połączonych z masłem. Na nim znajduje się gwiazda wypieku, czyli masa złożona z serka mascarpone, śmietanki, zagęszczonego mleka i kawałków brzoskwiń. Wszystkie użyte w przepisie składniki są w zasadzie już gotowe, wystarczy je ze sobą połączyć i to wszystko. Nakład pracy jest naprawdę minimalny, a efekt i tak imponuje.

Dzięki temu przepisowi wykorzystasz półprodukty, takie jak brzoskwinie konserwowe, mleko skondensowane i nabiał. Zauważ, że na liście składników nie ma białego cukru. To nie żadne przeoczenie. Celowo go nie uwzględniono, bo co druga rzecz używana w przepisie i tak jest słodka, np. owoce i mleko z puszki, kruche ciasteczka. Spróbuj tego interesującego deseru, bo jest łatwy w przygotowaniu i wygląda jak tort. Każdy będzie nim zachwycony, a latem orzeźwi lepiej niż sernik na zimno czy lody.

Przepis na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami

Składniki:
200 g skondensowanego mleka słodzonego
200 gr herbatników kakaowych
puszka brzoskwiń w zalewie
400 ml śmietany kremówki
15 g agar agar
300 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g masła

Wykonanie:
Herbatniki starannie zblenduj, a potem zalej rozpuszczonym masłem, wyrabiaj spójną masę. Wyłóż nią spód tortownicy i dobrze ubij.

Brzoskwinie odcedź z syropu i pokrój kostkę (jeśli chcesz, to zachowaj trochę do ozdoby deseru).

Do rondelka przełóż mleko skondensowane, śmietankę, jogurt i agar, umieść naczynie ogniu i zagotuj mieszankę, nieustannie mieszając. Do powstałej masy dodaj pokrojone w kostkę owoce i wymieszaj. Całość rozprowadź na ciasteczkowym spodzie i poczekaj chwile, by deser ostygł. Później wstaw go do chłodziarki na 2 godziny, aby stwardniał.

Udekoruj go odłożonymi wcześniej brzoskwiniami. Pokrój je na plasterki i ułóż dookoła obręczy. Możesz dodatkowo polać owoce galaretką brzoskwiniową. Wszystko zależy od twoich preferencji.

Reklama
Zobacz również
Reklama