FoodPedia.plPrzepisyGoście uwielbiają to ciasto bez pieczenia. Dodaję 1 słynny napój

Goście uwielbiają to ciasto bez pieczenia. Dodaję 1 słynny napój

ciasto bez pieczenia z fantą
fot. screen Youtube / Smaczny.tv

Przygotowanie ciasta nie musi trwać cały dzień. Ten przepis jest najlepszym przykładem tego, że gotowanie może być ekspresowe, łatwe i mało pracochłonne. Z półproduktów też powstanie smakowity deser i nawet nie będziesz musiał go piec w piekarniku. W tej recepturze rządzą delicje pomarańczowe, fanta i inne smakowitości. Ciasto jest tak dobre, jak z cukierni. Warto je przygotować na przyjęcie, imprezę lub inną uroczystość.

Deser bez pieczenia – najlepszy jaki można sobie wymarzyć

Delicje to popularne w Polsce ciasteczka biszkoptowe z galaretką, oblane czekoladą. Mogą występować w różnych smakach i właśnie to kochamy w nich najbardziej.
Kolejny kluczowy składnik ciasta to Fanta. Znany na całym świecie pomarańczowy napój świetnie gasi pragnienie. Nada słodkiej kompozycji rześkości, której tak bardzo potrzebujemy latem.

Przepis na ciasto z fantą i delicjami

Składniki:
500 ml fanty pomarańczowej
2 opakowania delicji pomarańczowych
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
30 ml oleju roślinnego
300 g mascarpone
200 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany kremówki

Opis przygotowania:
Ciasteczka delikatnie namaczaj w fancie, a następnie umieszczaj je równo na spodzie okrągłej blachy wyścielonej pergaminem – biszkoptem do dołu.

W naczyniu miksuj kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem na pulchny, sztywny krem.

W rondelku podgrzej fantę, wsyp do skrobię i mieszaj, aż się zagęści.

Krem śmietankowy podziel na 2 części. Jedną równo rozsmaruj na spodzie w tortownicy.

Wyłóż 1/2 masy z fantą i mieszaj ją patyczkiem, by wraz z białą masą skomponowała esy floresy.

Z resztą kremu i masy z fanty postępuj podobnie. Wierzch deseru wyrównaj.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, wymieszaj z olejem na gładki krem. Lekko ostudź i oblej ciasto z wierzchu. Dekoracje stwórz wg własnych upodobań. Deser włóż do chłodziarki na kilkanaście godzin, aby lepiej zastygł. Po tym czasie będzie gotowy do podania.

Reklama
Zobacz również
Reklama