Ciasto jogurtowe jest znane i lubiane przez niemal każdego łasucha. Bez owoców nie byłoby tak smaczne i kolorowe. To one zamieniają zwykły wypiek w fantastyczny deser, którym można poczęstować gości na przykład na przyjęciu czy innej imprezie. Gwarantujemy, że każdy biesiadnik zje go z apetytem. Z tego przepisu zrobisz jedno z najlepszych jogurtowych ciast na tej planecie.
Owocowych i leciutkich deserów nigdy dość. Latem właśnie tego nam potrzeba. Przekładańce z masami śmietankowymi czy innymi maślanymi kremami są tłuste i ciężkie dla żołądka. Ciasto z tej receptury nie budzi naszych zastrzeżeń. Jest bardzo proste do zrobienia i błyskawiczne, a efekt zadowoli nawet niejadków. Skuś się na jogurtowy szał jeszcze tego lata!
Jak przygotować ciasto jogurtowe z owocami?
Składniki:
owoce sezonowe (np. borówki)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
W sporym naczyniu umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu mocno mieszamy jajka, dodajemy olej i jogurt, mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi na jednolitą masę.
Blachę wykładamy pergaminem i przelewamy powstałą masę, a na powierzchni rozkładamy wybrane owoce.
Deser wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Wypiek studzimy i dekorujemy wg własnych upodobań.
Rada: ciasto można wzbogacić o ulubione dodatki np. wiórki kokosowe, esencję waniliową, zmielone orzechy czy skórkę otartą z cytrusa.