Lato w pełni, więc częściej mamy okazję imprezować i grillować na łonie natury. Jeśli na weekend zaprosiłeś do siebie gości lub sam wybierasz się do kogoś, nie wypada przyjąć ich byle czym lub iść z pustymi rękoma. Jakie potrawy zawsze spełnią oczekiwania zgromadzonych gości? Sałatki. Zwłaszcza ta dzisiejsza, w której nie ma ani grama nudy. Zawiera wszystko to, co smakosze lubią najbardziej. Pełno w niej ziemniaków, jajek, kolorowych warzyw, a całość dopełnia wyrazisty sos. Sałatka miss turnusu pasuje do każdego obiadu i smakuje rewelacyjnie.
Tradycyjnej sałatce ziemniaczanej rośnie konkurencja. Na salony wchodzi miss turnusu
Nazwa idealnie odzwierciedla charakter sałatki. To prawdziwa miss sztuki kulinarnej. Jest chrupiąca od papryki i cebulki, a jednocześnie kremowa od ziemniaków i jajek. Wyrazisty i bogaty smak zawdzięcza musztardzie dijon i przyprawom. Spokojnie możesz przyrządzić tę surówkę wieczorem lub kilka godzin przed spotkaniem. Schowaj ją do lodówki, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą przegryzą.
Jak zrobić sałatkę miss turnusu?
Składniki:
3 jajka,
1 kg ziemniaków + sól do gotowania,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 pęczek szczypiorku.
Sos:
2 łyżki musztardy dijon,
150 g majonezu,
2 łyżki soku z ogórków kiszonych,
¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
pół łyżeczki soli.
Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w średnią kostkę i zagotowujemy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy, aż zmiękną, czyli przez mniej więcej 10 minut. Odlewamy płyn i warzywa studzimy. 3-4 łyżki kartofli rozgniatamy w naczyniu tłuczkiem i przekładamy do sporej miski wraz z resztą ziemniaków.
Ugotowane i ostudzone jajka obieramy, a potem siekamy w nierówną kostkę. Wrzucamy większe i mniejsze kawałki do ziemniaków. Obieramy cebulę, a paprykę oczyszczamy i pozbawiony gniazd nasiennych. Oba produkty tniemy w kostkę lub paski, a potem przekładamy do naczynia z sałatką. Nie zapominamy o szczypiorku.
Wszystkie 5 składników na sos dobrze ze sobą mieszamy i przelewamy do jajeczno-warzywnej kompozycji, dokładnie mieszając. Surówkę wkładamy na minimum trzy godziny do chłodziarki i serwujemy na zimno. Smacznego.