W tej fasolce po bretońsku brakuje fasoli. Tym ją zastąp, będzie smaczniejsza
Co ugotować na obiad dla głodnej rodziny? To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń domowych każdego dnia. Szczególnie teraz, gdy są wakacje, a dzieci mają wolne od szkoły, codzienne gotowanie jest normą. Dzięki tej recepturze stworzysz dla nich coś sycącego, pysznego i jednocześnie zdrowego. Wcale nie mamy na myśli fasolki po bretońsku. Chociaż doskonale sprawdziłaby się w roli obiadu dla wszystkich domowników. Tym razem zachęcamy, aby pospolitą fasolę zastąpić ciecierzycą. Potrawa nic nie straci, a wręcz odwrotnie. Odkryj nowe połączenia i nowe smaki. Ciecierzyca po bretońsku zachwyca różnorodnością i bogactwem smaku.
Fasolka nie cieszy się sławą w każdym domu. Szkoda, bo to wartościowa roślina. Strączki kojarzą się nam z czymś ciężkostrawnym, a wiele osób chce uniknąć dyskomfortu i wzdęć. Ale pysznego bretońskiego specjału wcale nie trzeba sobie odmawiać. Jeśli masz obawy co do fasoli, zastąp ją nieco lżejszą ciecierzycą i ciesz się smakiem swojego ulubionego dania jednogarnkowego w nowej odsłonie.
Przepis na smaczną cieciorkę po bretońsku
Składniki:
400 g szynki wędzonej
400 g ciecierzycy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz kolorowy ziarnisty
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka przyprawy do fasoli
natka pietruszki
1 łyżka mąki pszennej
sól do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę kilka razy płuczemy w chłodnej wodzie i umieszczamy w garnku. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy, aż zmięknie – z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli.
Szynkę pociętą w kostkę przesmażamy na patelni (nie trzeba dodawać tłuszczu). Gdy warzywo strączkowe zmięknie, łączymy je z koncentratem i szynką z patelni. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec przyrządzania potrawy dokładamy przyprawę do fasoli, zieleninę i kolorowy pieprz.
Wsypujemy mąkę do kubka, zalewamy chłodną wodą i dokładnie rozrabiamy, aby nie było grudek. Zagęszczamy cieciorkę w garnku, mieszamy i przez moment gotujemy. Podajemy jeszcze ciepłą, smacznego.