FoodPedia.plPrzepisyW tej fasolce po bretońsku brakuje fasoli. Tym ją zastąp, będzie smaczniejsza

W tej fasolce po bretońsku brakuje fasoli. Tym ją zastąp, będzie smaczniejsza

cieciorka po bretońsku
fot. screen Youtube / @svetlana_gerasimova

Co ugotować na obiad dla głodnej rodziny? To pytanie zadaje sobie wiele gospodyń domowych każdego dnia. Szczególnie teraz, gdy są wakacje, a dzieci mają wolne od szkoły, codzienne gotowanie jest normą. Dzięki tej recepturze stworzysz dla nich coś sycącego, pysznego i jednocześnie zdrowego. Wcale nie mamy na myśli fasolki po bretońsku. Chociaż doskonale sprawdziłaby się w roli obiadu dla wszystkich domowników. Tym razem zachęcamy, aby pospolitą fasolę zastąpić ciecierzycą. Potrawa nic nie straci, a wręcz odwrotnie. Odkryj nowe połączenia i nowe smaki. Ciecierzyca po bretońsku zachwyca różnorodnością i bogactwem smaku.

Fasolka nie cieszy się sławą w każdym domu. Szkoda, bo to wartościowa roślina. Strączki kojarzą się nam z czymś ciężkostrawnym, a wiele osób chce uniknąć dyskomfortu i wzdęć. Ale pysznego bretońskiego specjału wcale nie trzeba sobie odmawiać. Jeśli masz obawy co do fasoli, zastąp ją nieco lżejszą ciecierzycą i ciesz się smakiem swojego ulubionego dania jednogarnkowego w nowej odsłonie.

Przepis na smaczną cieciorkę po bretońsku

Składniki:
400 g szynki wędzonej
400 g ciecierzycy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz kolorowy ziarnisty
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka przyprawy do fasoli
natka pietruszki
1 łyżka mąki pszennej
sól do smaku

Przygotowanie:
Cieciorkę kilka razy płuczemy w chłodnej wodzie i umieszczamy w garnku. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy, aż zmięknie – z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli.

Szynkę pociętą w kostkę przesmażamy na patelni (nie trzeba dodawać tłuszczu). Gdy warzywo strączkowe zmięknie, łączymy je z koncentratem i szynką z patelni. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut. Pod koniec przyrządzania potrawy dokładamy przyprawę do fasoli, zieleninę i kolorowy pieprz.

Wsypujemy mąkę do kubka, zalewamy chłodną wodą i dokładnie rozrabiamy, aby nie było grudek. Zagęszczamy cieciorkę w garnku, mieszamy i przez moment gotujemy. Podajemy jeszcze ciepłą, smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama