FoodPedia.plPrzepisyZrób ciasto z patelni w kilka chwil. Esencja czekoladowego smaku

Zrób ciasto z patelni w kilka chwil. Esencja czekoladowego smaku

ciasto czekoladowe z patelni
fot. screen Youtube / Schnelle Rezepte

Ten deser to esencja czekoladowego smaku. Zrobisz go z samych przystępnych cenowo składników i nie musisz nawet uruchamiać piekarnika – wystarczy ci patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Przepisy na ciasta, takie jak to, są na wagę złota. Coraz więcej osób z nich korzysta, bo robi się je szybko i w prosty sposób, a efekt wizualny i smakowy zaskakuje nawet największych niejadków.

Z tym przepisem stworzysz ekstra ciasto, nawet jeśli dawno nie robiłeś zakupów, a ilość sprzętów i narzędzi w twojej kuchni jest znikoma. Ciasto czekoladowe to tylko kilka podstawowych składników, które nie kosztują dużo i są na wyciągnięcie ręki.

Deser zrobisz bez piekarnika, a nawet miksera. Wystarczy trzepaczka, widelec i jakaś łyżka do mieszania. Te narzędzia z pewnością ma nawet student.

Przepis na ciasto czekoladowe z patelni

Składniki:
3 łyżki cukru
50 ml mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju roślinnego (lub masła)
3 łyżki kakao w proszku
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
W sporej misce dokładnie łączymy jajka z cukrem przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy spójną masę, wlewamy do niej mleko i olej, znów mieszamy do połączenia.

Do płynnego ciasta sukcesywnie wsypujemy kakao, nieustannie mieszamy. Potem przekładamy mąkę, najlepiej etapami i cały czas mieszamy – powinna powstać aksamitna masa bez farfocli. Wsypujemy proszek do pieczenia i całość lekko mieszamy.

Na patelnię (z nieprzywierającą powłoką) dajemy odrobinę tłuszczu. Przekładamy ciasto, przykrywamy je, a potem gotujemy na minimalnej mocy ognia. Wtedy spód się nie przypali. Gotujemy pomału.

Sprawdzamy wykałaczką, czy placek w środku jest wystarczająco suchy. Jeśli po wyjęciu na patyczku widać ślady czekoladowej masy, jeszcze chwilę podgrzewamy, a potem znów robimy test.

Najważniejsze, to utrzymać stałą, nikłą temperaturę. To ochroni deser przed przypaleniem. Gdy się „upiecze” można udekorować go np. polewą z gorzkiej czekolady.

Wcześniej na etapie przyrządzania ciasta warto wkomponować do masy np. suszoną żurawinę, pokrojone orzechy włoskie, wiórki kokosowe czy aromat waniliowy. Dodatki urozmaicą smak i konsystencję deseru.

Reklama
Zobacz również
Reklama