Większość ludzi kocha ciasta i desery. Jednak niektórzy wcale ich nie jedzą, a motywem jest głównie przesadna dbałość o sylwetkę. Takie osoby nie wiedzą, co tracą. Nie trzeba odmawiać sobie słodkości nawet na diecie – ważne, by zachować zdrowy rozsądek. A kawałek pysznego ciasta na deser na pewno nikomu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie – sprawi mnóstwo przyjemności. Ciasto Palma do niezwykła przeplatanka smaków. Wypróbuj ten przepis na spektakularny deser i posmakuj egzotyki w swoim domu.
Ciasto palma wygląda jak wypiek z ekskluzywnej cukierni, a tak naprawdę składa się z najprostszych składników, które tworzą cztery obłędne warstwy. Wystarczy upiec biszkopt kakaowy, a potem podzielić go w poziomie na pół. W skład masy wchodzi budyń i kilka innych składników, które trzeba utrzeć mikserem.
Podczas składania deseru nie zapomnij nasączyć obu blatów kawą. Dzięki niej będą one jeszcze lepsze, bo kakao i kawa to znakomicie dopasowany tandem. Wypiek zawiera trochę rumu, więc częstuj nim tylko dorosłych. Dla dzieci możesz przygotować np. tiramisu w pucharkach.
Przepis na ciasto Palma
Składniki:
6 jajek
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki tortowej
1-2 łyżki kakao
pół szklanki kawy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 ml rumu
500 ml mleka
250 g masła
200 g wiórków kokosowych
1 torebka budyniu bananowego
50 g gorzkiej czekolady
trochę soli
ulubiony aromat (np. waniliowy, pomarańczowy) do ciasta
Przygotowanie:
W naczyniu połącz ze sobą mąkę tortową, krupczatkę, kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
W sporym pojemniku ubijaj 6 białek z cukrem na sztywno. Uperfumuj ciasto i dodaj 3 żółtka, miksuj.
Do naczynia przesiej mąki i lekko wymieszaj na spójną masę. Przelej ją do blaszki nasmarowanej w środku tłuszczem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piecz deser przez około pół godziny (lub 5 minut krócej).
Budyń przyrządź na mleku zgodnie z recepturą umieszczoną z tyłu paczki, dodatkowo wsyp do niego 1 łyżkę mąki kartoflanej. Gdy otrzymasz gęstą masę, połącz ją z żółtkiem, a po wymieszaniu ostudź. Kakaowy wypiek przedziel równolegle na 2 blaty.
Robotem ucieraj masło w temp. pokojowej z chłodnym budyniem, dodając go do masła porcjami. Wzbogać krem o 2 łyżeczki alkoholu i mieszaj mikserem. Odłóż trochę masy do posmarowanie brzegów, a resztę sprawiedliwie podziel na 2 porcje. Do jednej wysp kokos.
Jeden blat ciasta – podstawę deseru, naponczuj kawą, a potem posmaruj solidną warstwą kremu i przykryj kolejnym ciastem. Ponownie zwilż je kawą i równo rozsmaruj masę.
Deser posyp z wierzchu wiórkami czekoladowymi, a krawędzie posmaruj masą i otocz kokosem. Wypiek wstaw do chłodziarki na 4 godziny, a potem podawaj.