Smak rosołu można ulepszyć. Skorzystaj z przepisu i przygotuj to danie tak, jak mieszkańcy południowej Polski. Ślązacy do swojej ulubionej zupy dodają pewien składnik, który – jak twierdzą, udoskonala smak całej kompozycji. Coś w tym jest. Rosół w tej wersji smakuje niemal wszystkim, a nowatorska receptura podbija niemal wszystkie zakątki naszego kraju. Magicznym dodatkiem do rosołu jest… biała kapusta.
Ślązacy rosół podają nieco inaczej
Polacy to chyba najwięksi fani rosołu i w żadnym kraju nie smakuje on tak dobrze, jak u nas. Można go podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami, a nawet kaszą. Z dodatkami do bulionu też można kombinować. Na przykład, wrzucając do niego kapustę.
Dzięki niej danie zyskuje na smaku, wartościach zdrowotnych i jest bardziej sycące. Ugotuj tę wzbogaconą wersję i porównaj ją z klasyczną. Prawdopodobnie już nigdy nie ugotujesz rosołu bez kapusty.
Przepis na rosół z dodatkiem białej kapusty
Lista składników:
3,5 l wody
pół kg szpondra wołowego
1 porcja rosołowa
2 marchewki
¼ główki białej kapusty
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
biała część pora
¼ selera
pieprz i sól
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 gałązki lubczyku
Wykonanie:
Myjemy mięso, umieszczamy w garnku i zalewamy chłodną wodą. Gotujemy na niewielkim gazie, a po pewnym czasie łyżką usuwamy szumowinę z powierzchni wywaru.
Obieramy marchewki, pietruszkę i seler, przekładamy do zupy wraz z opłukaną kapustą i porem. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, listki laurowe i lubczyk.
Opalamy cebulę nad ogniem i kroimy na pół, przekładamy ją do bulionu. Przykręcamy gaz i gotujemy danie przez trzy godziny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypujemy świeżą pietruszką naciową, smacznego.