Sezon na pomidory chcemy celebrować długo i szumnie. O żadnej porze roku nie smakują nam bardziej niż latem. Często zamykamy smak owoców w słoikach, robiąc z nich np. przecier czy sos. Lądują one także w naszych sałatkach i zupach. Przystawki z nich też wychodzą perfekcyjne – wystarczy pokroić pomidory na krążki i posmarować specjalną pastą. Przekąska jest smakowita i w miarę lekka, wygląda apetycznie na stole i powstaje w mgnieniu oka. Sprawdź przepis na niesamowity przysmak.
Pomidorowy zawrót głowy. Wyczaruj z nich pomysłowe danie
Receptura na pomidorowy kąsek jest tak prosta, że każdy poradzi sobie z nią bez najmniejszego problemu. Podstawą są oczywiście pomidory – najlepsze będą malinowe, o lekko słodkim smaku, ale zwykłe czerwone odmiany też się świetnie sprawdzą. Przygotowanie pasty to także łatwizna. Wystarczy połączyć ser żółty (np. edamski, goudę) z majonezem, przyprawami i czosnkiem, a potem umieścić go na każdym pomidorowym plasterku. Do dekoracji przyda się coś zielonego, np. natka pietruszki. Będzie to wisienka na torcie w całej kompozycji.
Przepis na pomidory z pastą serową
Lista składników:
4 pomidory
3 ząbki czosnki
200 g sera żółtego
pieprz i sól
2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Ser żółty zetrzyj na tarce o większych okach wprost do naczynia. Wrzuć do niego przeciśnięte ząbki czosnku, dodaj czarny pieprz, sól i majonez, wszystko starannie wymieszaj.
Umyj i osusz pomidory, a potem pokrój na przyzwoite plastry.
Na sporym talerzu lub paterze rozlokuj pomidory, a potem każdy krążek posmaruj porcją pasty (wystarczy 1 łyżka na każdy plaster). Ozdób przystawkę listkami pietruszki naciowej i podawaj. Smacznego.