Pyszny, pulchny biszkopt uda się nawet wtedy, gdy z jakiś powodów nie dodamy do niego jajek. Czasami nawet weganie marzą o tortach i ciastach przekładanych słodkimi kremami, ale cukiernicze wyroby zazwyczaj mają w składzie produkty odzwierzęce, takie jak mleko krowie czy kurze jajka. Wtedy warto znaleźć dobry przepis na wypiek bez tych składników. Prezentujemy go poniżej.
Wegański biszkopt bez mleka i jajek
Puszysty i pełen smaku biszkopt to może być podstawą do torów oraz ciast z masami, owocami i galaretką (z agarem zamiast żelatyny). W tej recepturze nie używamy jajek i ciasto też się uda. Z kolei zwykłe mleko zastępujemy napojem roślinnym sojowym, które jest źródłem cennych protein. Dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia deser przyzwoicie wyrośnie. Przyda się także olej roślinny, mąka i oczywiście cukier, bo biszkopt musi być słodki, ale można wymienić go na cukier brzozowy (ksylitol).
Przepis numer 1 na wegański biszkopt
Lista składników:
1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka octu (np. jabłkowego)
⅓ szklanki oleju
1 szklanka (250 ml) mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
W jednym naczyniu umieść olej, ocet, mleko sojowe. W drugim natomiast połącz mąkę z cukrem, proszkiem i sodą oczyszczoną.
Mokrą mieszankę przelej do sypkiej i szybko mieszaj trzepaczką.
Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki wyścielonej pergaminem i wstaw do piekarnika. W temperaturze 180°C piecz biszkopt przez ok. 30-40 minut. Przed końcem pieczenia zrób test suchego patyczka. Ciasto powinno być wewnątrz suche.