FoodPedia.plPrzepisySernik gruziński to hit wśród ciast. Ten 1 składnik zmienia wszystko

Sernik gruziński to hit wśród ciast. Ten 1 składnik zmienia wszystko

sernik
fot. screen Youtube / @YuliyaKarpenk / HidaMari Cooking

Sernik gruziński to doskonały sposób na osłodę zbliżającego się długiego weekendu. Chociaż wygląda swojsko, to smak może okazać się dla wielu osób zaskoczeniem. Wszystko przez jeden egzotyczny składnik, który ląduje masie serowej na etapie przygotowań. Gruzińska wersja specjału podbija polską kuchnię, a sernik jeszcze nigdy nie był tak smaczny. Sprawdź ten wyjątkowy przepis na słodki wypiek.

Gruzińska kuchnia jest różnorodna i pyszna, a niektóre regionalne dania i desery są popularne na całym świecie. Doskonałym przykładem są kultowe pierożki chinkali i nadziewany placek drożdżowy chaczapuri. Te specjały już dawno skradły serca Polaków. Gruzini robią też wspaniałe desery i wpadli na pomysł, by sernik wzbogacić o mandarynkę, a konkretniej o skórkę i sok z tego owocu. Z masą serową dodatki te komponują się fantastycznie. Kwaskowaty cytrus idealnie przełamuje delikatny, słodki smak twarogu. Poza tym wraz z ekstraktem waniliowym perfumuje wypiek i nadaje mu rześkości.

Przepis na sernik gruziński

Składniki:
4 jajka
500 g twarogu sernikowego
350 ml kwaśnej śmietany
skórka i sok z 1 mandarynki
230 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Twaróg podziel na 4 porcje. Do jednej z nich dodaj jajko i miksuj na pulchny krem, dodając drugie jajko i następną porcję twarogu. Dodaj jeszcze 3 i 4 porcję obu składników, a po każdy dodaniu miksuj.

Nie przerywając mieszania, sukcesywnie wsypuj do masy cukier. W międzyczasie dodaj skórkę i sok z cytrusa. Łącz na spójną masę. Miksuj dodatkowe 10 minut, aby masa sernikowa miała puszystszą strukturę. Przełóż ją do blaszki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 120°C przez ok. 25-30 minut. Zgaś urządzenie. Wypiek wyciągnij, dopiero gdy się wystudzi (jeśli wyjmiesz go zaraz po upieczeniu, opadnie).

Miksuj śmietanę z resztą cukru, wanilią i sokiem z mandarynki (10 ml). Następnie puszysty krem rozprowadź na wcześniejszym cieście. Piecz deser w 180°C przez 10 minut, a później odstaw go do wystudzenia. Umieść na kratce, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, włóż wypiek chłodziarki, bo najlepiej smakuje lekko zimny.

Reklama
Zobacz również
Reklama