Kapuśniak to pachnąca, sycąca i przepyszna zupa idealna na każdą porę dnia. Klasyczny specjał przyrządzany jest z konkretnego rodzaju mięsa, kiszonej kapusty i różnorodnych przypraw. Nie ma nic lepszego na pochmurne, deszczowe dni niż ciepła i lekko pikantna zupa. Kapuśniak to bogactwo smaku, a jeśli użyjesz odpowiedniego rodzaju mięsa, wyjdzie palce lizać. My stawiamy na żeberka.
Kapuśniak na żeberkach ma bardziej wyrafinowany smak. Ten rodzaj mięsa przekaże wszystko, co ma najlepsze prosto do bulionu. W czasie długotrwałej obróbki cieplnej kiełbasa i wędzonka dodatkowo podrasują zupę. To będzie najlepsza wersja, jaką zjesz.
Pyszny kapuśniak na żeberkach – przepis krok po kroku
Lista składników:
1 kg żeberek,
2 litry bulionu,
200 g kapusty kiszonej,
200 g swojskiej kiełbasy,
200 g boczku wędzonego,
2 cebule,
pietruszka,
2 spore marchewki,
6 liści laurowych,
pół łyżeczki kminku,
7 kulek ziela angielskiego,
100 g suszonych grzybów,
kawałek selera,
5 ziemniaków,
pieprz i sól,
2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Do garnka przełożyć mięso i zalać wywarem, zagotować na średnim gazie. Namoczyć grzyby, odsączyć i posiekać. Pietruszkę, seler i marchewkę obrać, umyć, a potem pociąć na drobniejsze części. Wrzucić do mięsa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Kartofle i cebulę obrać, posiekać. Cebulę podsmażyć na gorącym tłuszczu i dorzucić do boczku pokrojonego w kostkę. Potem przełożyć mieszankę z patelni do zupy wraz z ziemniakami. Kapustę opcjonalnie przepłukać, pokroić i podsmażyć na oleju. Jak tylko kartofle zmiękną, dodać pozostałe produkty. Nie zapomnieć o soli i pieprzu. Dodać miękkie grzyby i gotować przez 20 min. Kapuśniak najlepiej podać z dodatkiem pieczywa. Smacznego.