FoodPedia.plPrzepisySernik Puchatek smakuje jak obłoczek. Nie trzeba mielić twarogu

Sernik Puchatek smakuje jak obłoczek. Nie trzeba mielić twarogu

sernik
fot. screen Youtube / TUBA ÖZMEN KOCAMAN

Uwielbiamy go za lekkość i delikatność, ale nieraz zdarza się, że jest daleki od ideału. Ciężka i zbita tekstura przestaje nas cieszyć. Chcąc stworzyć idealny sernik, warto skorzystać ze sprawdzonego patentu na ten specjał. Wypróbuj recepturę na sernik Puchatek, a będzie lepszy niż z cukierni. Puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach, czyli właśnie taki, jaki lubisz najbardziej.

Sekretem smaku sernika „Puchatek” jest dodanie do masy osobno ubitych białek.
Te, dodane do serowej masy przed pieczeniem nadają jej pulchności. Podczas pieczenia ciasto zwiększa objętość i zyskuje strukturę chmurki.

Bazą tego sernika są serki waniliowe. Wystarczy kupić kilka opakowań w sklepie i dodać do masy w trakcie ucierania. Nie trzeba mielić twarogu, więc praca w kuchni idzie jak maśle.

Przepis na sernik „Puchatek”

Lista składników:
● 8 jajek M,
● 700 ml śmietanki kremówki 36%,
● 900 g serka waniliowego,
● 15 g cukru waniliowego,
● 4 płaskie łyżki mąki pszennej 450,
● 200 cukru,
● 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
● 200 g mlecznej czekolady z orzechami laskowymi.

Sposób wykonania:
Używaj składników w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek, te drugie ucieraj robotem. Dodawaj cukier waniliowy, pół litra kremówki i serki.

Białka miksuj na sztywno, wsypuj cukier małymi porcjami i ucieraj, aż kryształki się roztopią. Powstałą pianę przekładaj sukcesywnie do masy z serkami, mieszaj łyżką. Dodaj przesiane mąki, znów wymieszaj. Masę rozdziel na 2 blaszki o średnicy 24 cm. Wyłóż dno pergaminem i wlej do środka ciasto.

Na najniższej półce umieść formę z gorącą wodą. Piecz serniki w temp. 160°C przez pół godziny. Po tym czasie obniż moc do 130°C i piecz 20 minut.

Wyłącz urządzenie i zaczekaj pół godziny. Uchyl drzwiczki i studź desery kolejne pół godziny. Potem możesz je wyciągnąć.

Na polewę: podgrzej kremówkę, wrzuć do niej połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Masą oblej wypieki, a potem wstaw je do chłodziarki na 30 minut, aby lepiej stężała.

Reklama
Zobacz również
Reklama