FoodPedia.plPrzepisyCiasto kokosowe z kremem wygrywa wszystko. Znika do ostatniego kawałka

Ciasto kokosowe z kremem wygrywa wszystko. Znika do ostatniego kawałka

biszkopt kokosowy z kremem i ananasami
fot. screen Youtube / @GotovimOP

Nie ma nic lepszego na deser niż domowy wypiek. Jeśli uwielbiasz smak kokosa i ananasa, tutaj go znajdziesz. Ciasto jest idealnie miękkie, puszyste jak obłok, a każdy kęs rozczula podniebienie. Receptura jest prosta, więc z pewnością sobie z nią poradzisz.

Domowe ciasto z kremem to chyba najlepsze, co może cię spotkać po obiedzie. Połączenie lekkiego biszkoptu kokosowego z delikatnym kremem śmietankowym i ananasem to mistrzostwo świata. Podaj smakołyk swoim bliskim, jeśli chcesz ich uszczęśliwić. Ciasto przypominające słynne Raffaello to prawdziwa pokusa. Spróbuj tej wyjątkowej, a zarazem wyśmienitej kompozycji. Prosty przepis już na ciebie czeka.

Przepis na biszkopt kokosowy z kremem i ananasami

Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru
6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki krupczatki

Masa:
250 g serka mascarpone
pół litra zimnej śmietanki 30%
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
2-3 plastry ananasa
wiórki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:
Na biszkopt: oddziel białka od żółtek, żółtka połącz z cukrem, ucieraj na gładką masę. Białka z odrobiną soli miksuj na sztywną pianę. Przełóż ją do zmiksowanych żółtek. Mąkę krupczatkę wraz z mąką kartoflaną przesiej do ciasta, lekko mieszaj, wsyp kokos i znów mieszaj. Spód okrągłej formy (średnica 24 cm) wyściel pergaminem i wlej ciasto. Piecz je w temp. 180°C przez 35-40 minut (grzanie: góra-dół). Wypiek zostaw w piekarniku, aby zupełnie ostygnął. Potem przetnij go poziomo na 2 części, a spieczony wierzch usuń.

Na krem: w misie robota umieść śmietankę, osłodź cukrem i miksuj. W międzyczasie przekładaj etapami mascarpone. Ananasa posiekaj.

Na jednym placku rozsmaruj masę, rozłóż kawałki ananasa i przykryj je masą. Połóż drugą część ciasta biszkoptowego, równo rozprowadź krem po całej powierzchni. Ozdób wypiek według własnych upodobań, np. wiórkami kokosowymi czy pralinkami Raffaello. Wstaw go do chłodziarki na całą noc.

Sprawdź też przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe z patelni.

Reklama
Zobacz również
Reklama