Naleśniki to uniwersalna potrawa, którą można zaserwować w wersji słodko, jak i wytrawnej. Niemal tak samo jest z pierogami. Najbardziej doceniane przez smakoszy są cienkie, miękkie i elastyczne placki. Oczywiście równie ważny jest ich smak i konsystencja. Te zależą od użytych składników i techniki smażenia. Przepis na naleśniki można modyfikować, np. mleko wymienić na jogurt lub wodę gazowaną, a masło zastąpić olejem roślinnym. Modyfikacje mogą też dotyczyć mąki. Użycie uniwersalnej mąki pszennej wcale nie jest najlepszym pomysłem. Inna mąka sprawdzi się sto razy lepiej do naleśników.
Naleśniki składają się z kilku składników, ale jednym z najważniejszych jest mąka.
Wiele osób robi ciasto z uniwersalnej mąki pszennej. Warto ją wymienić na mąkę tortową. Została zmielona najdrobniej, więc jest delikatniejsza. Nie bez powodu nazywana jest mąką „miękką” (ma mniej białka niż inne typy).
Idealnie nadaje się do rozmaitych wypieków, ale nie tylko. Tortowej można użyć z powodzeniem do naleśników. Warto ją wcześniej napowietrzyć. Danie po usmażeniu będzie puszyste, miękkie i sprężyste.
Przepis na naleśniki
Lista składników:
▫︎ 1 szklanka mąki tortowej,
▫︎ 2 jajka,
▫︎ 1 szklanka mleka,
▫︎ odrobina soli,
▫︎ 3 łyżki płynnego masła do ciasta,
▫︎ 1/2 szklanki wody,
▫︎ masło do smażenia.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do naczynia, lekko solimy. Dolewamy wodę, mleko i ubite jajka, miksujemy masę robotem, aż będzie gładka, w międzyczasie dodajemy płynne masło.
Patelnię stawiamy na ogniu, delikatnie natłuszczamy. Gdy się rozgrzeje, wykładamy porcje masy i rozlewamy po całym dnie. Naleśniki smażymy z dwóch stron, aż się zarumienią. Smacznego.
Sprawdź też przepis na naleśniki biszkoptowe