Czasami mamy ochotę na ciepły posiłek z patelni. Wtedy nic nie sprawdza się lepiej niż domowa jajecznica. Syci na długo, świetnie smakuje i robi się ją błyskawicznie. To dużo lepsze rozwiązanie niż fast foody. Cały urok jajecznicy polega na tym, że można dodać do niej takie dodatki, jakie nam się zamarzą. Dziś proponujemy ricottę. Dzięki niemu danie będzie nad wyraz kremowe i lepsze niż kiedykolwiek.
Ricotta to miękki, niedojrzewający ser pochodzący z Włoch. Produkuje się go z serwatki. W Polsce fanów tego produktu z roku na rok przybywa. Ma kremowy, delikatny smak i jest znakomitym dodatkiem do makaronów, wypieków, deserów, zup czy sosów. Nadaje się także do jajecznicy.
Przepis na kremową jajecznicę z ricottą
Lista składników:
▫︎ 4 łyżki ricotty,
▫︎ 4 jajka,
▫︎ pieprz i sól do smaku.
Dodatki:
▫︎ szczypiorek.
Wykonanie:
Do naczynia wbijamy jajka, energicznie mieszamy trzepaczką bądź widelcem.
Wlewamy je na gorącą patelnię z nieprzywierającą powłoką, przekładamy ricottę, mieszamy, aż ser się rozpuści.
Smażymy jajecznicę, aż się zetnie, ale nie ustawiamy mocnego ognia, bo uzyskamy zbitą potrawę, a zależy nam na kremowej konsystencji.
Zdejmujemy patelnię z gazu, posypujemy składniki pieprzem i solą. Podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i pieczywem. Smacznego.
Co dodać do jajecznicy? Te dodatki poprawią jej smak
Do jajecznicy warto dorzucić świeżą zieleninę (np. kolendrę, szczypiorek), boczek, szynkę, paprykę, pomidory (świeże lub suszone), szparagi, pieczarki, szpinak, oliwki, ser żółty, lub cebulę. Pasjonaci ostrych smaków mogą pozwolić sobie na dodanie do jajecznicy ostrej papryczki chilli. Wystarczy jedna lub dwie szczypty. Nie należy z nią przesadzać, bo potrawa będzie zbyt paląca w smaku.
Polecamy też przepis na domowe bułki