FoodPedia.plPrzepisyPerfekcyjne kotlety mielone. Już nigdy nie sięgniesz po inny przepis

Perfekcyjne kotlety mielone. Już nigdy nie sięgniesz po inny przepis

kotlety mielone
fot. screen Youtube / @vkysnueveschi

Kotlety mielone to kwintesencja polskiej kuchni. Na naszych stołach pojawiają się przynajmniej raz w miesiącu. Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnej wersji mielonych i rzadko kiedy decydujemy się na małą rewolucję w przepisie. Szkoda, bo wiele tracimy. Wystarczy zetrzeć na tarce pewien owoc, a potem wrzucić do masy w misce. Kotlety zyskają na smaku i będą soczystsze. Koniecznie spróbuj tego połączenia.

Nic nie wskazuje na to, że kotlety mielone wyjdą z mody. To ponadczasowa potrawa, która gości na talerzu każdego mięsożercy.

Do mięsa mielonego z dodatkiem jajka, bułki tartej i przypraw warto wrzucić jeszcze jeden składnik. Jest nim jabłko. Najlepsza będzie kwaśna i soczysta odmiana np. szara reneta, idared, boskoop czy ligol.

Jeśli masz ochotę na inny modyfikacje, możesz dodać do masy mięsnej pieczarki, cukinię, surowe tarte ziemniaki lub marchewkę, natkę pietruszki, twaróg, kaszę jaglaną, kiszone ogórki czy szczypiorek. Opcji jest naprawdę wiele. Tym razem polecamy wersję z jabłkiem.

Przepis na kotlety mielone z jabłkiem

Lista składników:
1 kwaśne jabłko
pół kg mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
pieprz i sól
bułka tarta
olej

Wykonanie:
W naczyniu umieść mięso mielone. Pokój cebulę w kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę, potem podsmaż oba składniki na patelni. Ostudzić warzywa i wrzuć do mięsa.

Jabłko umyj, obierz i rozdrobnij na tarce o większych oczkach, wrzuć do reszty składników.

Dodaj jajko, sól i pieprz, wyrabiaj spójną masę. Podziel ją na porcje, lep z niej kotlety i wszystkie po kolei panieruj w bułce tartej.

Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety z każdej strony, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Sprawdź też przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną

Reklama
Zobacz również
Reklama