
Śledzie można przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów. Marynowane, pieczone, smażone czy duszone – w każdej wersji będą smakować fenomenalnie, a dodatki, takie jak cebula i sosy, tylko umocnią ich smak. Dzisiejszy wariant śledzia zmiata z planszy pozostałe. Sprawdź przepis na doskonałe śledzie po łowicku.
Jeśli chciałbyś zwykłe filety śledziowe przeobrazić w wykwintne, bogate w smaku danie, ten przepis jest dla ciebie stworzony. Zazwyczaj na stołach Polaków króluje śledź w oleju, śmietanie lub occie z dodatkiem cebulki. Tym razem dodatki będą nieco inne, a efekt trafi w gusta najbardziej wybrednych.
Śledzie z dodatkiem lekko słodkiej marchewki, charakternej cebuli i chrupiących ogórków to przepis na sukces. Składników jest niewiele, ale to w niczym nie przeszkadza. Tutaj liczy się jakość. Mieszanka trzech warzyw doskonale się uzupełnia, a filety w jej towarzystwie smakują wybornie. Całość dopełnia sos i przyprawy. Spróbuj śledzi w łowickiej odsłonie, a zaliczysz ją do swoich ulubionych.
Przepis na śledzie po łowicku
Lista składników:
» 5 filetów śledziowych w occie,
» 3 marchewki
» 2-3 cebule,
» 4 ogórki konserwowe,
» pieprz i sól do smaku
» 3-4 łyżki majonezu,
Wykonanie:
● Obieramy marchewkę, a potem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy (nie możemy jej rozgotować, powinna być lekko twarda, tzn. al dente). Korzeń studzimy i kroimy w półplasterki.
● Ogórki kroimy w półplasterki, a cebulę obieramy i kroimy w piórka.
● Filety rybne osuszamy i tniemy w smukłe paski.
● Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, przekładamy 3-4 łyżki majonezu (można go częściowo zastąpić jogurtem naturalnym) i mieszamy.
● Dodajemy czarny pieprz i sól do smaku, a następnie wkładamy śledzie do chłodziarki na około 2-3 godziny, aby się przegryzły. Śledzie po łowicku serwujemy np. z chlebem pełnoziarnistym.
Polecamy też przepis na rosół w wersji śląskiej