FoodPedia.plPrzepisyPostne pierogi z ekstra farszem. Zjesz raz i będziesz robić co piątek

Postne pierogi z ekstra farszem. Zjesz raz i będziesz robić co piątek

pierogi
fot. screen Youtube / @МоиРецепты-ж2и

Pierogi są jedną z najbardziej lubianych potraw Polek i Polaków. Przywołują na myśl swojskie smaki i rodzinne obiady. Robimy je w dni powszednie, jak i od święta i zawsze wywołują uśmiechy na twarzach. Z ciastem pierogowym nie można zbyt mocno zaszaleć, ale farsz to co innego. Daje setki możliwości. Dzisiejsza wersja z rybą to mistrzostwo smaku.

Niektóre zestawiania smakowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Tak będzie i tym razem. Ryba z dodatkami sprawdzi się świetnie jako farsz do pierogów, a one idealnie wpiszą się w scenerię piątkowego obiadu, który powinien być postny. Jeśli zwykłe pierogi ruskie cię nudzą, a na smażoną w panierce rybę już nie możesz patrzeć, stwórz nowoczesną potrawę w staroświeckim wydaniu. Pierogi nadziewane delikatnym dorszem czy pstrągiem oczarują podniebienia wszystkich domowników.

Przepis na pierogi rybne

Składniki na ciasto:
» 1 szklanka gorącej wody,
» 500 g mąki pszennej,
» odrobina soli,
» 2 łyżki płynnego masła.

Na farsz:
» 1 cebula,
» 300 g fileta rybnego (np. pstrąg, dorsz),
» 1 jajko,
» 2 łyżki bułki tartej,
» pieprz i sól do smaku,
» garść pokrojonej natki pietruszki.

Wykonanie:
Na farsz: rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i siekamy.

Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę, a pietruszkę siekamy.

Rybę mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą, zieleniną i bułką tartą. Dodajemy jajko, pieprz i sól do smaku, mieszamy.

Na ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, lekko solimy i powoli dodajemy gorącą wodę z płynnym masłem, łączymy składniki łyżką, a gdy się wystudzą, zagniatamy je dłońmi na gładkie i sprężyste ciasto.

Rozwałkowujemy je i szklanką wycinamy okręgi. Na każdym z nich umieszczamy łyżkę nadzienia i sklejamy krawędzie, aby nic nie wydostało się na zewnątrz.

W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pierwszą turę pierogów. Gotujemy je przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch. Podajemy na ciepło lub zimno, np. z kwaśną śmietaną.

Czytaj też: Sekretny składnik do czerwonego barszczu. Jest o niebo lepszy

Zobacz również