
Jaki sos do jajek? Z pewnością większość osób odpowie, że: „majonez!”. To ulubieniec Polaków i zazwyczaj to właśnie on zajmuje honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Jednak można go zastąpić inną alternatywą. Co powiesz na sos tatarski? Oba mają jednakowy mianownik – wyśmienicie łączą się z jajkami. Sprawdź doskonały przepis na swojski sos tatarski do jajek. Dzięki niemu wyrwiesz się z kulinarnej monotonii.
Jajka będą gwiazdą wielkanocnego śniadania. O ile podasz je z sosem tatarskim
Jajko to produkt o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jest dodatkiem do wypieków, deserów, zup, naleśników, placków i sałatek. Można przygotować z niego jajecznicę czy omlet. Jajka na twardo z dodatkiem sosu to chyba jedna z najpopularniejszych przystawek i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Podane z sosem tatarskim zamiast majonezu zaskoczą całą rodzinę.
Przepis na jajka z sosem tatarskim
Składniki:
» 5 dużych chrupiących ogórków kiszonych,
» 80 g marynowanych pieczarek,
» 1 pęczek cienkiego szczypiorku,
» 4 łyżki gęstego jogurtu,
» 200 g majonezu,
» 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
» 30 ml śmietany 18%,
» sól i czarny pieprz.
Wykonanie:
Ogórki kiszone i pieczarki kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Z ogórków warto wyciąć gniazda nasienne – można je zużyć do zupy czy sałatki.
Musztardę, śmietanę, majonez i jogurt łączymy, wrzucamy rozdrobnione warzywa, mieszamy. Sos doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Czytaj też: Sekretny składnik do jajecznicy. Będzie jeszcze smaczniejsza