FoodPedia.plPrzepisyTen przepis na bezę to mój as w rękawie. Zawsze się udaje

Ten przepis na bezę to mój as w rękawie. Zawsze się udaje

beza
fot. screen Youtube / The Cooking Foodie

Beza jest znana i lubiana, więc technikę przyrządzania tego wypieku powinien opanować każdy domowy cukiernik. Dopilnuj należytych proporcji i temperatury składników, a zwiększysz swoje szanse na sukces. Pamiętaj, że białka muszą mieć temperaturę pokojową. W przepisie odkryjesz pozostałe wskazówki dotyczące przygotowania wzorowej bezy.

Beza skradła serca łasuchów na całym świecie. Słodka, krucha i jednocześnie miękka w środku wygrywa wszystkie nagrody świata. Dziś odkryjesz sekrety przygotowania idealnej bezy.

Przepis na bezę, która zawsze się udaje

Składniki:
» 300 g drobnego cukru,
» 6 białek,
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
» 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:
Krok 1
Sześć białek miksujemy, pod koniec partiami dodajemy cukier, mąkę, sól i sok cytrynowy.

Krok 2
Powstałą pianę przekładamy na formę pokrytą pergaminem.

Krok 3
Wstawiamy bezę do piekarnika rozgrzanego do temp ok. 150°C i suszymy przez 1 godzinę i 30 minut – bez termoobiegu.

Krok 4
Gdy beza się upiecze, nie wyjmujemy jej na razie z pieca. Trzymamy ją tam do czasu, aż zupełnie się wystudzi.

Wskazówka:
Z piany można też ukształtować mniejsze bezy wielkości orzecha włoskiego. W takim wypadku należy skrócić czas obróbki cieplnej o około 15 minut.

Czytaj też: Ta babka wychodzi nadzwyczaj wilgotna i pyszna. To zasługa majonezu

Zobacz również