
Ogórek to król sałatek, a mizeria bije rekordy popularności na całym świecie, szczególnie wiosną i latem. Za jej smakiem przepadają zarówno duzi, jak i mali. W klasycznej odsłonie mizeria to tylko ogórki z solą i śmietaną, ale ostatnimi czasy receptura przeszła dziesiątki modyfikacji, które dotyczą w głównej mierze dodatków. Warto czasami skusić się na małą odskocznię od klasyki i wypróbować ulepszoną mizerię. Poniższa opcja z pewnością cię usatysfakcjonuje.
Mizeria to kulinarne dzieło. Jej atuty to łatwość wykonania i pyszny smak. Mimo że jej głównym składnikiem jest tylko ogórek i praktycznie nic więcej, poza przyprawami i sosem, to podczas jedzenia naprawdę dużo się dzieje. To przede wszystkim sos sprawia, że od sałatki tak trudno się oderwać. Bez niego byłaby mdła i nudna. Sos idealnie łączy wszystkie produkty i nadaje charakteru całej mieszance. Jest jak kropka nad „i”. Poznaj ten sposób przygotowania mizerii, a nie wrócisz do standardowej wersji.
Przepis na mizerię z cebulą i sosem majonezowym
Lista składników:
» 5 ogórków gruntowych,
» 1 pęczek świeżego koperku,
» 1 czerwona cebula,
» 1 ząbek czosnku,
» 1 łyżeczka musztardy,
» 1 łyżka majonezu,
» 2 łyżki śmietany 18%,
» sól i pieprz,
» 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy ogórki gruntowe, a następnie kroimy w smukłe talarki. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy w półplasterki.
W małym naczyniu łączymy składniki na sos: majonez, śmietanę, miód, musztardę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy drobno pokrojony koperek i sól, dokładnie mieszamy.
Do drugiego naczynia przekładamy ogórki, zalewamy je sosem i mieszamy. Mizeria jest gotowa do podania. Smacznego.
Czytaj też: Perfekcyjne kotlety mielone. Już nigdy nie sięgniesz po inny przepis