
Babka to jedno z najbardziej charakterystycznych ciast świątecznych w naszym kraju, cieszące się dużym powodzeniem zwłaszcza w święta wielkanocne. Ma puszystą strukturę, przyrumienioną skórkę i pięknie pachnie wanilią. Taka jest właśnie babka z tego przepisu. Jest to jednak nadzwyczajny wypiek. Spodoba się przede wszystkim fanom sernika. Zachwyca prostotą, smakiem i maestrią.
Na Wielkanoc wiele osób testuje przepisy na babkę piaskową, marmurkową lub drożdżową. Cytrynowa czy pomarańczowa też jest mega lubiana. Jednak babka sernikowa to prawdziwy orzeł wśród nich. Sprawdź przepis, a zobaczysz, że było warto. Ciasto udekoruj domowym lukiem, a będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Biała polewa nadaje elegancji i świątecznego szyku.
Jak przygotować babkę sernikową? Przepis krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
200 g drobnego cukru
250 g białego sera półtłustego
4 jajka o temp. pokojowej
200 g masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
Lukier:
200 g cukru pudru przesianego
1 jajko białka
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Krok 1
Ser rozgnieć widelcem na gładką strukturę. W sporym naczyniu ucieraj miękkie masło z cukrem, aż zbieleje i zwiększy objętość.
Krok 2
Do masła z cukrem przekładaj etapami jajka, bez przerwy ucierając. Późnej dodaj ser i wanilię.
Krok 3
Do innej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, potem sukcesywnie przekładaj sypkie składniki łyżką do mokrej mieszanki. Powstałe ciasto wlej do blaszki na babkę (23 cm). Wcześniej wysmaruj ją masłem i podsyp mąką. Piecz deser w 180℃ przez ok. 50 min (sprawdź patyczkiem, czy jest suchy).
Krok 4
Wypiek wyciągnij z pieca i studź przez 10 minut, później może opuścić formę. Połóż go na kratce i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
Polej babę lukrem (białko zmiksuj z sokiem z cytryny i cukrem przez ok. 2 min na zwartą masę). Smacznego.
Sprawdź też przepis na mazurek kajmakowy i babkę z prodiża.