
Pierogi są uwielbiane na całym świecie. Mogą być nadziewane rozmaitymi składnikami. Dużym zainteresowaniem w okresie wakacyjnym cieszą się pierogi z owocami, a w okresie świąt Bożego Narodzenia na stołach królują pierogi z kapustą i grzybami. Przed Wielkanocą nasze kuchnie podbijają pierogi z białą kiełbasą i dzisiaj zachęcamy was do zrobienia tego przysmaku według znakomitego przepisu Ewy Wachowicz. Typowo wielkanocna wędlina zamknięta w delikatnym cieście mącznym to niebo na talerzu.
Wprowadź do jadłospisu szczyptę innowacji i przygotuj dla bliskich pierogi z farszem z białej kiełbasy, gdzie klasyka miesza się z nowoczesnością. Przepis Ewy Wachowicz na ten wielkanocny specjał nigdy nie zawodzi.
Zobacz też: W Wielkanoc na stole stawiam tę sałatkę. Znika prędzej niż jarzynowa
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
» pół szklanki ciepłej wody,
» 2 szklanki mąki,
» szczypta soli,
» 1 jajko.
Nadzienie:
» 1 jajko,
» 1 kg białej kiełbasy,
» pieprz, sól i majeranek do smaku,
» 1 łyżka tartego chrzanu.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, lekko solimy i powoli dodajemy ciepłą wodę – zaczynamy zagniatać jednolite ciasto. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i sprężyste. Odkładamy je pod przykryciem na ok. 15 minut.
Na farsz: białą kiełbasę sparzamy, a gdy wystygnie, ściągamy z niej skórkę. Siekamy mięso lub mielimy w maszynce. Łączymy je z chrzanem, jajkiem i przyprawami.
Ciasto na pierogi wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego krążki i na każdy nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy krawędzie.
Pierogi gotujemy turami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wylądowania na powierzchni. Wyjmujemy je łyżką z dziurkami i serwujemy.
Czytaj też: Zaserwuj takie roladki na Wielkanoc. Rodzina będzie bić brawo