
Najlepsza sałatka? Dla wielu osób to jarzynowa jest prymusem. Jej smak możesz przeobrażać, a będzie smakowała tak jak chcesz. Mamy dla ciebie doskonałą propozycję na mega smaczną sałatkę z awokado, jajkami, pomidorkami i kilkoma innymi dodatkami. Zrobi szał wszędzie, gdzie się pojawi, a każdy z domowników będzie co chwila po nią sięgał.
Polacy kochają sałatki. Goszczą na stołach zarówno w święta Bożego Narodzenia, jak i w Wielkanoc. Istnieje tyle rodzajów sałatek, że nie sposób ich tutaj wszystkich wymienić. Dlatego wybraliśmy dla ciebie perełkę. Ona zawsze zbiera same pochwały.
Przepis na sałatkę z jajkami, awokado i pomidorami
Składniki:
» 2 dojrzałe awokado
» 2 jajka
» 1 mała cebula
» garść pomidorków koktajlowych
» 1 cytryna (lub limonka)
» świeżo mielony pieprz i sól
» oliwa z oliwek
» 200 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Potem je obieramy i kroimy w ćwiartki. Awokado przekrawamy na dwie równe części i wyciągamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy go w kostkę. Pomidorki przecinamy na pół lub na ćwiartki. Ser kroimy lub rwiemy na drobniejsze części. Cebulę kroimy w piórka.
W sporym naczyniu umieszczamy awokado, pomidory, cebulę, jajka (kilka plasterków zostawiamy na wierzch) i ser. Skrapiamy składniki świeżo wyciśniętym sokiem cytryny. Polewamy sałatkę oliwą, dodajemy pieprz i sól wg uznania. Lekko mieszamy, a na wierzchu układamy kawałki jajek i opcjonalnie świeże liście bazylii.
Wskazówki:
» Sałatkę można wzbogacić o kilka kropli octu balsamicznego.
» Fani ostrych smaków mogą dodać do sałatki szczyptę papryczki chili.
» Dodatkiem do kompozycji może być też papryka – najlepiej kolorowa. Będzie przyjemnie chrupać podczas jedzenia.
» Miks sałat też się świetnie sprawdzi w sałatce. Możesz też użyć sałaty masłowej bądź lodowej.
Czytaj też: Sałatka Olivier rozchodzi się ekspresowo. Jarzynowa przy niej wymięka