FoodPedia.plPrzepisyKaszanka z grilla będzie hitem sezonu. Przygotuj ją właśnie tak

Kaszanka z grilla będzie hitem sezonu. Przygotuj ją właśnie tak

kaszanka na grilla
fot. screen YT / @kuhnya_evelin / Pexels

Długi majowy weekend to początek sezonu na grillowanie. Możne on trwać aż do końca lata. Nie ma nic lepszego niż ciepła kaszanka prosto z rusztu. Dla prawdziwych smakoszy liczą się także dodatki do niej. Warto zdecydować się na poniższe opcje. Mięso z cebulką i kiszoną kapustą smakuje bosko.

Kaszanka to grillowy klasyk. Niestety czasami potrafi spłatać nam figla i pęknąć podczas grillowania. Wtedy nie prezentuje się zbyt apetycznie. Jak przyrządzić wędlinę, żeby nie pękła?

Lekko nakłuj ją przed pieczeniem. To wystarczy. Kaszanka nie rozpadnie się podczas pobytu na ruszcie, bo wewnątrz niej nie wytworzy się ciśnienie odpowiedzialne za cały zamęt. Ciśnienie będzie stopniowo opuszczać wnętrze, dzięki czemu nie wydarzy się „eksplozja”.

Przepis na smaczną kaszankę z grilla

Składniki:
▫︎ 2 kaszanki,
▫︎ cebula,
▫︎ ok. 200 g kiszonej kapusty,
▫︎ sól,
▫︎ majeranek.
▫︎ pieprz,
▫︎ oliwa z oliwek.

Sposób wykonania:
Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Oba pętka kaszanki nakłuwamy widelcem i umieszczamy na folii aluminiowej – razem z porcją kiszonej kapusty, cebuli, przypraw i oliwą. Okręcamy wszystko dokładnie w folię, tak by powstała paczka, z której nic nie wypadnie. Grillujemy kaszankę z dodatkami na niezbyt dużym ogniu przez kwadrans. Po upływie ok. 7-8 minut obracamy pakunki na drugą stronę.

Jeden przepis na kaszankę to za mało? Jeśli pierwsza wersja z kapustą kiszoną i cebulą nie przypadła ci go gustu, to może ta poniższą trafi w twoje upodobania kulinarne.

Przepis na kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulą

Składniki:
▫︎ 2 kaszanki,
▫︎ 1 cebula,
▫︎ 1 jabłko,
▫︎ 2 łyżki oliwy,
▫︎ 1 łyżeczka majeranku,
▫︎ pieprz,
▫︎ sól.

Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w piórka. Jabłko obieramy i dzielimy na plasterki. Kiełbaski nakłuwamy, a potem kładziemy na folii aluminiowej. Obok układamy kawałki cebuli i jabłka, polewamy oliwą, doprawiamy przyprawami. Zabezpieczamy składniki folią i grillujemy paczuszki przez ok. 15 minut.

Czytaj też: Świetny przepis na kotlety schabowe po prowansalsku. Obiad na medal

Zobacz również