FoodPedia.plPrzepisyPlacek królewski to majstersztyk. Najlepszy przepis Strzelczyka

Placek królewski to majstersztyk. Najlepszy przepis Strzelczyka

placek królewski
fot. screen YT / @ODDASZFARTUCHA

Szukasz pomysłu na hipnotyczne ciasto, które będzie towarzyszyło ci w porze deserowej lub cieszyło podniebienia gości podczas niedzielnego spotkania lub innej fety? Spróbuj przepisu placek królewski z miodem przekładany kremem kajmakowym z mascarpone i powidłami śliwkowymi. Wypiek jest po prostu obłędny, zresztą jego wygląd mówi wszystko. Jest kuszący, genialny w swojej prostocie i tak pyszny, że można oszaleć.

Takie ciasto przekładane jest wyśmienite i praktyczne – można je zrobić kilka dni przez planowaną imprezą i trzymać w chłodziarce. Będzie jeszcze lepsze – wszystkie warstwy lepiej się ze sobą przegryzą i deser będzie intensywniejszy w smaku. Sprawdź przepis Tomasza Strzelczyka na oryginalny placek królewski.

Przepis na placek królewski z powidłami

Składniki:
Ciasto:
2 jajka
200 g masła
2 łyżki mleka
500 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
60 g miodu
1 łyżka sody oczyszczonej

Krem:
300 g masy kajmak
1 kg mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 – 150 g orzechów pekan lub włoskich
2 łyżki rumu
300 g powideł śliwkowych

Na wierzch:
80 g cukru
200 g orzechów pekan lub włoskich
110 g masła
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Ciasto
W rondelku podgrzej lekko miód, wlej odrobinę mleka i podgrzewaj. W naczyniu połącz mąkę z posiekanym masłem i wyrabiaj ciasto. Wsyp cukier puder i sodę, mieszaj. Do sypkiej mieszanki dodaj ciepłe mleko z miodem, 2 jajka, wanilię i masło. Zacznij łączyć ze sobą składniki ręcznie na gładkie ciasto, które następnie podziel na cztery porcje. Na spodzie blachy do pieczenia (25 cm x 25 cm) umieść jeden blat ciasta. Roztop miód z cukrem i masłem. Wrzuć posiekane orzechy i karmelizuj masę. Posmaruj nią placek w formie i piecz w 175 st. C. przez 10 minut. Potem piecz resztę spodów, ale czas obróbki cieplnej skróć.

Krem
Zmielone orzechy połącz z rumem, kajmakiem, pastą z wanilii, mascarpone i orzechami.

Składanie ciasta
Umieść jeden blat ciasta, posmaruj go dżemem, a potem częścią kremu. Przykryj ją kolejnym blatem ciasta, nasmaruj dżemem, a potem kolejną częścią masy. Na wierzchu powinien znaleźć się blat z orzechami i karmelem.

Placek włóż do chłodziarki na dwie doby. W dniu, w którym zamierzasz podać ciasto, wyjmij je wcześniej z urządzenia, aby nagrzało się do temperatury pokojowej.

Czytaj też: Szybkie i chrupiące rurki z kremem. Nie wałkuj ciasta, użyj makaronu

Zobacz również