FoodPedia.plPrzepisyZ tego przepisu ciasto z rabarbarem zawsze wychodzi puszyste i pyszne

Z tego przepisu ciasto z rabarbarem zawsze wychodzi puszyste i pyszne

ciasto z rabarbarem
fot. screen Youtube / Sandra’s Baking Ideas

Dziś prezentujemy przepis na ekspresowy placek z rabarbarem. Łączy on w sobie 3 cechy, które są bardzo pożądane przez pasjonatów domowych wypieków. Ciasto jest proste do zrobienia, zajmuje mało czasu i smakuje pysznie. Mało prawdopodobne, że znajdziesz w pobliskiej cukierni lepszą słodycz z rabarbarem. Dlatego koniecznie zanotuj sobie ten przepis na sezonowy deser.

Gdy zbliża się sezon na rabarbar, jego miłośnicy myślą wyłącznie o jednym – jak prędko zrobić z niego coś smakowitego. Wtedy dobra receptura na ciasto okazuje się nieodzowna i nie trzeba godzinami szukać jej w książce kucharskiej czy Internecie. Najlepszy przepis na domowy wypiek z rabarbarem znajduje się poniżej.

Przepis na ciasto z rabarbarem

Składniki:
» 2 szklanki mąki (przed przesianiem),
» 300 g dojrzałego rabarbaru,
» 5 jajek,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 1 kostka masła,
» 1 szczypta soli,
» 1 szklanka cukru,
» cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.

Oddziel żółtka i białka, a te drugie wlej do wysokiej miski i ubijaj z solą na sztywno.

Cały czas miksuj i wsypuj etapami cukier. Gdy powstanie sztywna piana, zacznij przekładać do niej żółtka, pomału ucieraj.

Do ciasta wsyp przesianą mąkę z proszkiem, mieszaj szpatułką i przelej do formy o średnicy ok. 25 cm.

Rabarbar umyj pod kranem, podziel w małe plastry, a potem osusz i posyp ciasto w tortownicy.

Piecz placek w temperaturze 170℃ przez około 40 minut (lub krócej, najlepiej sprawdź patyczkiem, czy w środku jest suchy).

Czytaj też: Kładę truskawki na cieście francuskim i zawijam. Ten deser jest już hitem

Zobacz również