FoodPedia.plPrzepisyPlacki ziemniaczane zrób po włosku. Smak nie z tej ziemi

Placki ziemniaczane zrób po włosku. Smak nie z tej ziemi

placki ziemniaczane
fot. screen Youtube / kitchenice TV

Placki ziemniaczane to kulinarna przyjemność, ceniona za łatwość przygotowana i prosty skład. Mało kto poprzestanie na zjedzeniu tylko jednego placka, bo ich smak wprost uzależnia i każdym kęsem chcemy więcej. Tak też będzie, gdy zrobisz placki ziemniaczane po włosku. Tajemnica tej receptury tkwi w 1 dodatku.

Dodaj do masy na placki ten włoski ser. Będziesz zachwycony ich smakiem

Halloumi to ser produkowany wyłącznie z mleka owczego albo mieszanki trzech rodzajów mleka: krowiego, koziego i owczego. Od dawna ser ten wytwarza się na Cyprze i stał się dumą tego regionu. Rozchwytywany jest też przez inne kraje, a jego walory doceniają również Polacy. Ser Halloumi można kupić w zwykłym supermarkecie.

Halloumi warto dodać do placków ziemniaczanych, aby polepszyć ich konsystencję i nadać delikatnego, słono-mlecznego posmaku.

Przepis na placki ziemniaczane w stylu włoskim

Składniki:
• pół szklanki mąki pszennej,
• 500 g ziemniaków,
• 1/4 szklanki wody,
• 1 łyżeczka suszonego oregano,
• pieprz i sól do smaku,
• pół łyżeczki suszonej bazylii,
• 500 g halloumi,
• starty parmezan do posypania.

Wykonanie:
1. Obieramy i myjemy ziemniaki. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i umieszczamy w naczyniu. Musimy je kilka razy przepłukać w wodzie, aby usunąć skrobię. Odcedzamy i czekamy, aż wyschną.

2. Halloumi ścieramy, wrzucamy do ziemniaków.

3. Dodajemy mąkę, oliwę, wodę, bazylię, oregano, pieprz i sól do smaku. Masa nie może być zbyt wodnista.

4. Formę do pieczenia wkładamy pergaminem i układamy ciasto, tworząc duży okrągły placek. Wierzch posypujemy wiórkami parmezanu.

5. Pieczemy placek przez 35-40 minut w 200℃, aż się zezłoci i będzie chrupiący. Podajemy go na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Czytaj też: Ten przepis na bezę to mój as w rękawie. Zawsze się udaje

Zobacz również