
Ciasto Bajkowe to mistrzostwo wyglądu i smaku. Połączenie wszystkich kilku warstw daje efekt jak z najlepszej cukierni. Każdy kęs tego wypieku daje ogromną radość. Delektuj się jego wyjątkowym smakiem we własnym domu. Dzięki tej recepturze w niedługim czasie zrobisz ciasto na miarę wykwalifikowanego cukiernika. To słodka propozycja na co dzień, jak i od święta.
Żaden łasuch nie oprze się temu deserowi, a jego smak zostanie zapamiętany na długo. Rodzinne imprezy czy spotkania ze znajomymi to zawsze dobra okazja, by zaserwować przekąski, a te słodkie znajdą chętnych bez dwóch zdań.
Ugość swoich bliskich czymś nietuzinkowym -> to ciacho zapamiętają z sentymentem. Czy jest trudne do przygotowania? Absolutnie nie! Biszkopt i bitą śmietanę i galaretkę na pewno zrobisz z łatwością. Z tego właśnie składa się ciasto Bajkowe. Kluczowe, by poszczególne warstwy ułożyć w odpowiedniej kolejności, tak by powstało harmonijne ciasto.
Przepis na ciasto Bajeczne
Składniki
Biszkopt:
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
pół szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń:
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
pół szklanki cukru
2 żółtka
1 kostka masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
Pozostałe składniki:
2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
3-4 łyżki dżemu truskawkowego
2 galaretki cytrynowe
poncz do biszkoptu (np. woda + cukier + cytryna)
paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
W naczyniu ubijamy jajka z połową szklanki cukru, na gęstą pianę. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodajemy do ubitych jaj, starannie mieszamy. Formę wykładamy pergaminem i przelewamy do niej całą masę na biszkopt. Pieczemy w 180℃ przez 35 minut.
Na budyń: umieszczamy w garnku wszystkie produkty, dolewamy mleko i mieszamy. Podgrzewamy i gotujemy gęsty budyń, a potem go studzimy.
Galaretki wsypujemy do oddzielnych naczyń. Zalewamy każdą szklanką wrzątku, mieszamy i studzimy. W naczyniu ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Biszkopt przekrawamy na 2 spody. Jeden blat ponczujemy, rozprowadzamy na nim 1/2 budyniu i przykrywamy drugim naponczowanym ciastem. Wykładamy resztę masy i przykrywamy ją ciastkami. Zalewamy je chłodną galaretką połączoną z dżemem.
Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z drugą galaretką. Gdy trochę zastygnie, to smarujemy nią poprzednią warstwę. Deser umieszczamy w chłodziarce.
Czytaj też: Postne pierogi z ekstra farszem. Zjesz raz i będziesz robić co piątek