FoodPedia.plPrzepisyObłędna tarta cytrynowa z bezą. Smakuje tak, że ciężko się oprzeć

Obłędna tarta cytrynowa z bezą. Smakuje tak, że ciężko się oprzeć

tarta cytrynowa z bezą
fot. screen Youtube / @GuillermoandSarah

Słodkie wypieki to coś, za czym większość osób przepada. Tej tarcie nic nie dorówna, a o przepis na nią będzie pytać każdy. Kruchy spód, na którym znajduje się krem cytrynowy i beza pokrywająca cały wierzch to uczta dla fanów słodkości. Tarta cytrynowa z bezą czaruje wyglądem i smakiem.

Zrób tartę cytrynową i ciesz się jej niepowtarzalnym smakiem o każdej porze dnia. Kruchy spód, kremowe wnętrze pachnące cytryną i rozpływająca się w ustach beza, to połączenie na medal. Taki deser cudownie smakuje, orzeźwia i umila każdą chwilę. Okazji, by upiec ten smakołyk, na pewno nie zabraknie. Na nadchodzący Dzień Matki, Dzień Dziecka, imieniny, rocznicę czy niedzielne wizyty gości, takie ciasto zda egzamin celująco.

Przepis na ciasto z bezą

Składniki:
70 g cukru pudru
270 g mąki pszennej
4 żółtka
150 g + 100 g masła
90 g + 200 g cukru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml wody
sok z 3 cytryn
szczypta soli
4 białka
50 g skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, posiekane masło (150 g), cukier puder i żółtka (2 szt.). Mieszamy na zwarte ciasto i umieszczamy je w chłodziarce na 20 minut.

Na krem cytrynowy: do garnka wlewamy sok z 3 cytryn i wodę. Dorzucamy startą na tarce skórkę cytryny, skrobię i cukier (90 g), mieszamy i gotujemy na małej mocy ognia, aż mieszanka się zagotuje. Póki jest jeszcze mocno ciepła, przekładamy do niej masło, 2 żółtka i 1 całe jajko, mieszamy na spójną masę, studzimy.

Ciasto wyciągamy z chłodziarki. Formę do tarty (26 cm) smarujemy niewielką ilością masła. Wyklejamy jej spód ciastem i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w 190℃ przez ok. 25 min.

W naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Potem, nie przerywając mieszania, etapami wsypujemy cukier. Gdy dodamy całe 200 g, to do piany dodajemy łyżkę skrobi i trochę soku z cytryny, mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Potem smarujemy je kremem. Wierzchnią warstwę stanowić będzie beza. Wykładamy ją ostrożnie na masę. Tartę pieczemy w 170℃ przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy moc do 130℃ i pieczemy ją przez 25 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim deser na kwadrans, do wystudzenia. Potem go wyjmujemy i podajemy. Smacznego.

Polecamy: To ciasto robię w 3 minuty. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć

Zobacz również