
Polacy cenią sobie przepisy na zapiekanki. Nic w tym dziwnego, są to potrawy łatwe do zrobienia, nie zajmują dużo czasu i można się nimi porządnie najeść. Jeśli masz już dość staromodnej zapiekanki ziemniaczanej czy gyros, wypróbuj coś innego. Kalafiorowe szaleństwo właśnie trwa i warto warzywo zamienić na coś obłędnego, a taka jest właśnie domowa zapiekanka z tego przepisu.
Łatwiejszego sposobu na obiad nie znajdziesz. Różnorodna zapiekanka doszczętnie zaspokoi apetyty całej rodziny. Oprócz kalafiora skrywa w sobie boczek, ser żółty i sos śmietanowo-musztardowy. To połączenie zasługuje na złoty medal.
Wszystkie niezbędne składniki powinieneś mieć już w domu. Danie uplasuje się ścisłej czołówce najpopularniejszych potraw z kalafiorem. Warto skorzystać z przepisu, bo wyjdzie z niego smakowity obiad na 2 dni!
Przepis na zapiekankę kalafiorową
Składniki:
1 spory kalafior
1 cebula
150 g boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
150 g sera żółtego
200 ml śmietany 30%
2 jajka
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
natka pietruszki do ozdoby
Wykonanie:
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, gotuj do miękkości w wodzie z solą, a następnie odcedź go i odstaw.
Posiekaj i podsmaż boczek. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę wraz z czosnkiem.
W naczyniu połącz jajka ze śmietaną, musztardą i serem startym na tarce. Dodaj pieprz, sól i gałkę, wymieszaj.
W formie żaroodpornej umieść ugotowane różyczki kalafiora, na nim rozprowadź boczek z cebulą, zalej wszystko jajeczno-śmietanowym sosem, lekko wymieszaj.
Z wierzchu obsyp zapiekankę bułką tartą i żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180℃ i piecz przez ok. 25 minut.
Czytaj też: Piekę bananowy chlebek na okrągło. Prosty przepis, który pokochasz