
Receptury na szybkie i niewymagające desery zawsze się przydają. Letnie popołudnia spędzone z rodziną lub przyjaciółmi może umilić tylko kawa i coś słodkiego. Pełnię szczęścia i relaksu zapewni ciasto mleczne. Nie uwierzysz, jak łatwo się je robi.
Pieczenie ciast nie musi kojarzyć ci się wyłącznie ze stratą czasu i stertą brudnych naczyń do zmywania. Czasami wypieki wymagają minimum wysiłku i czasu, a wyglądają obłędnie i robią wrażenie na wszystkich łasuchach. W przypadku ciasta z tego przepisu nie ma szansy, że coś nie wyjdzie. Gorąco zachęcamy do przetestowania szybkiego ciasta mlecznego – w sam raz na weekendowe łasuchowanie.
Zobacz też: Mizeria z tym sosem wychodzi tip-top. Wszyscy proszą o dokładkę
Przepis na ciasto mleczne
Składniki:
70 g masła
240 ml mleka
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
odrobina soli
250 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Sposób wykonania:
W rondelku podgrzewaj mleko wraz z posiekanym masłem – mieszaj, by tłuszcz się rozpuścił. Odstaw z gazu.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i podziel pół.
Do pojemnika miksera wbij jajka, dodaj oba cukry i sól, ubijaj na puszystą masę.
Wlej do niej 1/2 porcji mleka z masłem, a potem partiami dodawaj jedną porcję mąki, mieszaj na jednolite ciasto. Dodaj resztę mleka i sypkich składników, wymieszaj.
Gładkie ciasto wlej do blachy wyłożonej pergaminem – piecz w temp. 180℃ przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągnij placek, ostudź go i posyp cukrem pudrem albo udekoruj go w inny sposób.
Polecamy: Spróbuj przepisu na ciasto Jubilatka. Absolutny hit rodzinnych spotkań