FoodPedia.plPrzepisyMizeria po francusku. Z łyżeczką tego składnika jest oszałamiająca

Mizeria po francusku. Z łyżeczką tego składnika jest oszałamiająca

mizeria
fot. screen Youtube / @ZuTischbeiKsenia

Mizeria ma wielu fanów nie tylko w Polsce, ale i poza jej granicami. Gdy zastanawiamy się nad tym, co smacznego przyrządzić do obiadu lub na imprezę, sałatki od razu przychodzą nam na myśl. A jeśli robi się je błyskawicznie, lepiej być nie może. Kompozycja, w której główną rolę odgrywa ogórek, jest bezkonkurencyjna, a wszyscy przy stole zawsze ją rozchwytują. Zaskocz wszystkich mizerią po francusku, a będziesz zbierać owacje na stojąco.

Najlepsza surówka do letniego obiadu? Mizeria. Przyrządzanie jej według jednej i tej samej receptury może być monotonne. Dlatego zrób ją inaczej niż zawsze. Odkryciem jest mizeria w wersji francuskiej, którą można wyjadać prosto z miski. Ma świeży, charakterny smak i jest bardzo chrupiąca. Skąpana w śmietanowo-musztardowym sosie jest wyrazista i smakowita. Do porcji mięsa i ziemniaków pasuje jak ulał. Wypróbuj łatwy i wyśmienity patent na świeże ogórki!

Przepis na francuską wersją mizerii

Składniki:
» ogórek gruntowy – 4 sztuki,
» musztarda francuska – 1 łyżeczka,
» śmietana 18% – 100 ml,
» sól i pieprz w ilości do smaku.

Wykonanie:
Umyć i obrać ogórki. Pokroić je w cienkie talarki, przełożyć na sito, posypać, solą i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody i warzywa umieścić w misce. Dodać do nich musztardę i śmietanę, a potem doprawić pieprzem i solą wedle uznania. Sałatkę podawać do obiadu.

Polecamy też: Szybka sałatka Drwala. Tylko kilka składników, a smaku co niemiara

Zobacz również