FoodPedia.plPrzepisyWlej 4 łyżki w czasie wytapiania. Od tego smalczyk jest biały i...

Wlej 4 łyżki w czasie wytapiania. Od tego smalczyk jest biały i kremowy

smalec
fot. screen Youtube / @mojedomowejedzenie

Smalec to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru słoniny. Wystarczy ją wytopić i połączyć z kilkoma dodatkami, aby powstało pyszne smarowidło do chleba i innych potraw, które będzie świeże przez wiele tygodni.

Przepisów na smalec są dziesiątki, a jeśli chodzi o dodatkowe składniki, to nie trzeba ograniczać się jedynie do cebuli. Niektórzy decydują się wzbogacić go o czosnek, śliwki lub jabłka, a także rozmaite przyprawy. Poniższa wersja smalczyku jest tradycyjna i skromna, a jednocześnie z lekkim twistem.

Przepis na domowy smalec

Składniki:
» 400 g surowego boczku,
» 700 g surowej słoniny,
» 1 słodkie jabłko,
» 2 duże cebule,
» łyżka soli,
» 2 łyżki suszonego majeranku.

Przygotowanie:
Boczek i słoninę pokrój w kostkę, przełóż do garnka i wytapiaj na małej mocy ognia. W międzyczasie pokrój w kosteczkę jabłko i posiekaj cebulę. Gdy skwarki będą już pływać w tłuszczu, wrzuć oba rozdrobnione składniki.

Tłuszcz musi się całkiem wytopić, a skwarki powinny nabrać złocistego/brązowego koloru. Wówczas ściągnij garnek z palnika i ostudź. Jeszcze płynny smalec przelej do słoików.

Jeśli chcesz, by twój smalec miał perfekcyjny biały kolor, dodaj do niego ok. 4 łyżki mleka podczas wytapiania. Będzie wyglądał tak samo apetycznie jak ten ze sklepu, a oprócz tego polepszy się jego konsystencja.

Przechowywanie smalcu
Smalec warto trzymać w szczelnym pojemniku. Najlepszy będzie szklany słoik z zakrętką. Należy go przechowywać w chłodziarce lub innym, dość zimnym miejscu. W takich warunkach przetrwa nawet kilka miesięcy. Smalec można też zamrozić.

Czytaj też: Świetny przepis na kotlety schabowe po prowansalsku. Obiad na medal

Zobacz również