FoodPedia.plPrzepisySezon na maliny otwieram tym ciastem. Po prostu palce lizać

Sezon na maliny otwieram tym ciastem. Po prostu palce lizać

ciasto Malinowe Marzenie
fot. screen Youtube / Henia Foks

Maliny to sezonowe dary natury, które najczęściej cieszą nasze podniebienia latem. Są pyszne i pachnące, więc nadają smaku wielu słodkościom. Można nimi także dekorować torty czy babeczki – te zyskują jeszcze więcej uroku. Proponowane przez nas ciasto „Malinowe Marzenie” smakuje jak niebo i nie jest wyłącznie źródłem pustych kalorii.

Malinowe Marzenie – pyszny wypiek, który osłodzi wakacje

Malinowe Marzenie to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Kwaskowate owoce świetnie łączą się ze słodkim ciastem biszkoptowym i śmietanką. Jak zrobić to niesamowite ciasto? Sprawdź rewelacyjny przepis Heni Foks, który szturmem podbija internet.

Przepis Heni Foks na ciasto „Malinowe Marzenie”

Lista składników:
Ciasto:
» 1 szklanka mąki pszennej,
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
» 4 jajka,
» 100 ml oleju (lub 100 g płynnego, ostudzonego masła),
» 100 ml mleka,
» pół szklanki cukru,
» 2 łyżki kakao.

Krem malinowy:
» pół kg malin,
» 3 galaretki malinowe,
» 400 g jogurtu naturalnego,
» cukier do smaku,
» 200 ml śmietany 30%.

Sposób wykonania:
Zacznij od opłukania malin. Umieść je na sicie i płucz pod bieżącą wodą z kranu. Na koniec owoce osusz.

Galaretki (3 sztuki) zalej wrzątkiem (250 ml) i mieszaj, aż się dokładnie roztopią.

Śmietanę przełóż do miski i ubijaj mikserem na sztywno. Potem przekładaj do niej jogurt i zimną, nadal płynną galaretkę, wymieszaj. Dorzuć maliny i wymieszaj wszystko szpatułką.

Na ciasto: jajka ubijaj z cukrem, aż zbieleją. Dodawaj mleko i olej, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj na jednolite ciasto. Przelej je do blachy o wymiarach 27 cm x 17 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170℃ i piecz przez pół godziny.

Potem biszkopt kakaowy przetnij na dwa równe blaty. Na jednym z nich rozsmaruj malinową masę i połóż drugi blat. Deser włóż do chłodziarki na co najmniej dwie godziny. Smacznego.

Czytaj też: Usmaż racuchy drożdżowe i patrz jak znikają. Miękkie jak gąbeczka

Zobacz również