FoodPedia.plPrzepisyWlej do rosołu łyżkę tego soku. Do garnka ustawi się kolejka

Wlej do rosołu łyżkę tego soku. Do garnka ustawi się kolejka

rosół
fot. screen Youtube / Laura Laurentiu

Praktycznie co niedzielę rosół gości na stołach w wielu polskich domach. Jednak trendy kulinarne wciąż ewoluują, a modyfikacje dotyczą również rosołu. Eksperymentowanie z dodatkami naprawę się opłaca, bo z czasem nawet tak kultowa zupa jak rosół może się znudzić, a urozmaicenia go ratują. Przekonaj się, jak zwykła cytryna może odmienić uwielbiany bulion.

Sok z cytryny w rosole. Jaki zapewnia efekt?

Sok z cytryny dodany do bulionu nada mu więcej charakteru, lekkości i świeżości, zwłaszcza latem. Kwaśny owoc wyostrza smak i aromat wywaru. Mięso i jarzyny też smakują wyraziściej. Odświeżająca wersja rosołu przypadnie do gustu każdemu, a w letnie dni będzie to prawdziwy hit na talerzu.

Przepis na rosół z sokiem z cytryny

Lista składników:
» mięso z kurczaka,
» 1 por,
» 2 pietruszki,
» 2 marchewki,
» 1 cebula,
» 1 cytryna,
» 3-4 ziarna ziela angielskiego,
» 3-4 liście laurowe,
» sól i pieprz do smaku,
» natka pietruszki.

Wykonanie:
W sporym garnku umieść mięso drobiowe, zalej je chłodną wodą i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zawrze. Z powierzchni wywaru usuń szumowiny – dzięki temu zupa będzie klarowna.

Obierz pietruszkę i marchewkę, pokrój i wrzuć do bulionu. Dodaj także pociętego pora i cebulę. Dorzuć ziarna ziela i liście laurowe. Przykręć gaz i gotuj rosół na minimalnej mocy ognia przez dwie godziny. Na sam koniec dopraw go pieprzem i solą wedle uznania.

Wyczyść cytrynę i rozkrój ją na pół. Wyciśnij z niej sok i wlej ok. 1-2 łyżki do garnka na chwilę przed serwowaniem. Posyp danie pietruszką. Smacznego.

Zobacz też: Ścieram do placków z cukinii. Bliscy są zdziwieni, ale zachwyceni

Zobacz również