
Domu, w którym unosi się przyjemny aromat świeżo upieczonego ciasta, aż nie chce się opuszczać. U wielu osób coś słodkiego zawsze musi znaleźć się na stole. Spośród tysięcy przepisów na swojskie wypieki, te z jabłkami Polacy cenią sobie chyba najbardziej. Nic dziwnego, przecież nasze krajowe owocowe są najsmaczniejsze, a już niedługo będziemy mieć dostęp do świeżych jabłek z tegorocznych zbiorów. Nie trzeba czekać, aż pojawią się one w naszym sadzie czy na straganie. Rozkoszne ciasto „Antonina” warto zrobić już teraz!
„Antonina” to słodka rozkosz. Robi się ją łatwo, błyskawicznie i bez ryzyka porażki
Antonina to jedno z łatwiejszych ciast z jabłkami, które bije na głowę każdą szarlotkę i jabłecznik. Osoby, które cenią sobie smak i czas, będą nim zachwyceni. Prawdopodobnie w pobliskiej cukierni nie znajdziesz nic lepszego. Odkryj przepis na smaczne ciasto z jabłkami Antonina.
Przepis na ciasto z jabłkami Antonina
Składniki:
biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
2 kg winnych jabłek
2 galaretki cytrynowe
3/4 szklanki wody
krem budyniowy
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
3 łyżki cukru
200 g masła
dodatkowo:
200 g podłużnych biszkoptów
80 g startej mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
Na biszkopt: białka ubijaj na sztywno, nie przerywając miksowania, dodawaj etapami cukier i żółtka (jedno, a za chwilę drugie). Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj ciasto szpatułką i przełóż do blachy (25 cm x 36 cm) wyścielonej papierem. Piecz w 170℃ przez 20-25 minut.
Na masę jabłkową: jabłka obierz, pokrój i wrzuć na patelnię. Zalej je wodą (3/4 szklanki) i smaż. Gdy zaczną się rozlatywać, są gotowe. Wsyp do nich galaretki, mieszaj i ostudź. Zastygające owoce rozprowadź na chłodnym biszkopcie i przykryj warstwą biszkoptów. Daj deserowi trochę czasu na zastygnięcie.
Mleko (300 ml) zagotuj z cukrem, a w pozostałej porcji nabiału roztop budynie, po czym wlej je do gotującego się mleka i trzymaj chwilę na ogniu, często mieszając. Gęsty krem budyniowy ostudź.
Miękkie masło ucieraj na puch i miksuj z kremem budyniowym, dodając go małymi porcjami. Potem rozsmaruj masę na ciastkach. Wierzch posyp startą czekoladą i wstaw wypiek do chłodziarki. Dobrze, by spędził w niej całą noc.
Zobacz też: Domowe lody truskawkowe bez maszynki. Smak lata w każdej łyżce