
Naleśniki to wyśmienite śniadanie, obiad, deser, a nawet kolacja. Można jeść je przez cały dzień i się nie znudzą, a wszystko dzięki zmodyfikowanemu farszowi. Ten można przygotować w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Dzisiejszy przepis, który prezentujemy to prawdziwa petarda. Twoi bliscy po spróbowaniu naleśników z farszem serowo-rybnym będą bić brawo.
W kuchni warto czasem poszaleć. Przyznaj, zwykłe naleśniki z serem wieją nudą, dlatego warto dodać do nich coś, co jednych zaszokuje, a innych – urzeknie. Połączenie białego sera i wędzonej makreli zasługuje na oklaski. Jest wyjątkowe i przesmaczne. Wypróbuj ten przepis na doskonałe pieczone naleśniki z rybą.
Przepis na naleśniki faszerowane rybą i serem
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
odrobina soli
2 większe jajka
1 szklanka wody, najlepiej gazowanej
Farsz
kostka półtłustego białego sera
1 spora wędzona makrela
pieprz i sól do smaku
2-3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, lekko ją solimy i łączymy z letnim mlekiem i wodą. Jajka (w temp. pokojowej) mieszamy i przekładamy do składników. Następnie miksujemy je na jasną, lejącą się masę. Tuż przed końcem mieszania wlewamy masło. Gotowe ciasto naleśnikowe powinno odpocząć kilkanaście minut.
Na farsz: rybę oczyszczamy z ości i umieszczamy w naczyniu. Ser przekładamy do drugiego naczynia i łączymy z przeciśniętym czosnkiem za pomocą widelca. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Z ciasta smażymy cienkie i dosyć duże naleśniki. Studzimy je, a potem na każdy nakładamy rybę z twarogiem i rolujemy albo składamy w inny sposób.
Formę do zapiekania smarujemy w środku masłem i układamy w niej naleśniki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż się zarumienią.
Wskazówka:
Makrelę można zastąpić wędzonym łososiem, piklingiem lub inną rybą.
Czytaj też: Sernik Cappuccino bez pieczenia. Najlepszy, jaki w życiu jadłam