
Desery w pucharkach to symbol lata. Jednym z takich smakołyków, do których co roku chcemy wracać, jest Panna Cotta. Ogromną popularnością cieszy się nie tylko w swoim ojczystym kraju, czyli we Włoszech, ale także w Polsce. Trudno oprzeć się kremowej, śmietankowej masie i galaretce owocowej. Panna Cotta to opoka prostoty i elegancji. Zaopatrz się w świeże maliny i zrób ten deser dla swoich bliskich.
Lubisz łatwe i szybkie desery, do których nie trzeba wielu składników, a efekt robi wrażenie? Panna Cotta to coś w sam raz dla ciebie. Urzeka wyglądem i zatrzymuje smakiem. Sprawdź jak zrobić ten słynny włoski deser w domowym zaciszu!
Przepis na malinową Panna Cottę
Składniki:
Mus śmietankowy
» 8 g żelatyny,
» 50 g cukru,
» 100 ml mleka,
» 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii,
» 400 ml śmietanki 30%.
Galaretka malinowa
» 300 g malin,
» 6 g żelatyny
» 2 łyżeczki cukru,
» świeże maliny do ozdoby.
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy odrobiną chłodnej wody, tak by ją zakryła, odstawiamy. Po kilku minutach powinna napęcznieć.
W garnku umieszczamy mleko, kremówkę, cukier i wanilię, podgrzewamy i mieszamy na jednolity płyn, nie zagotowując go.
Ściągamy naczynie z ognia i przekładamy do środka żelatynę, mieszamy tak, by się dobrze roztopiła w mlecznej masie. Studzimy ją.
Lekko gęstą wlewamy do każdego pucharka (uprzednio chłodzimy naczynia w lodówce). Umieszczamy desery w lodówce, aby baza dobrze zastygła. Może to potrwać nawet parę godzin.
W garnuszku zagotowujemy na słabym ogniu maliny z cukrem, mieszamy sporadycznie, aż owoce się rozlecą i uwolnią sok.
Wciąż ciepły mus malinowy przecieramy przez sito, aby usunąć pestki, studzimy.
Potem owoce łączymy z napęczniałą żelatyną, mieszamy, aż ta się roztopi w musie.
Galaretkę delikatnie wylewamy na stwardniałą warstwę śmietankową w pucharkach i znów schładzamy tak długo, aż warstwa malinowa zastygnie. Ozdabiamy panna cottę malinami i podajemy, smacznego.
Polecamy: Kotlet schabowy wg Ewy Wachowicz. Gdy spróbujesz, przepadniesz na dobre