FoodPedia.plPrzepisyKroję w plastry i dodaję do racuchów. Najlepsze, jakie jadłam w życiu

Kroję w plastry i dodaję do racuchów. Najlepsze, jakie jadłam w życiu

racuchy
fot. screen Youtube / UNIVERSAL ASHANA

Za racuchami przepadają mali i duzi. Dzieci dopiero odkrywają ich tajemnice, a dorośli wracają myślami do smaków dzieciństwa. Miękkie i puszyste wnętrze otoczone złotą, chrupiącą skórką można śmiało okrzyknąć ideałem. Każdy, kto smażył racuchy, wie, że gwarantem sukcesu jest perfekcyjna struktura ciasta. Uda ci się ją stworzyć za pomocą tego przepisu.

Wielu nam racuchy kojarzą się z beztroską dziecięcych lat. Częstowała nas nimi mama i babcia, a dla niektórych dzieci były nagrodą pocieszenia. Pewnie chciałbyś wrócić do tego smaku sprzed lat i dziś to nastąpi. Racuchy na słodko z owocami możesz podać swoim dzieciom lub zjeść, np. na śniadanie czy podwieczorek. Ta wersja z miejsca skradnie twoje serce. Placki wychodzą puszyste, miękkie i delikatne, a smak przenosi myślami do dawnych czasów, kiedy słowo „problem” nie istniało. Do stworzenia fantastycznych drożdżowych racuchów z gruszkami będziesz potrzebować kilku składników. Dokładna lista znajduje się poniżej.

Jak zrobić racuchy z gruszkami? Przepis

Składniki:
» 250 g mąki pszennej,
» 2 jajka,
» 2 gruszki,
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
» 200 ml mleka,
» 2 łyżki cukru,
» odrobina soli,
» 20 g świeżych drożdży,
» olej do smażenia,
» cukier puder do ozdoby.

Wykonanie:
Zaczynamy od połączenia drożdży z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Roztwór powinien odstać kilka minut.

W międzyczasie ucieramy jajka z resztą cukru, solą i cukrem wanilinowym, następnie przekładamy przesianą mąkę i przyrządzony wcześniej zaczyn – mieszamy na aksamitną masę. Niech odpoczywa pół godziny. Po tym czasie powinna wyrosnąć.

Gruszki pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych, a potem kroimy w smukłe plasterki i wrzucamy do ciasta. Mieszamy, ale niezbyt intensywnie.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wylewamy porcje ciasta i smażymy okrągłe placki. Gdy zarumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą i smażymy. Racuchy wykładamy na talerz pokryty ręcznikami papierowymi – ich zadaniem jest wchłonięcie nadmiaru oleju. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego!

Polecamy: Kluski śląskie w wersji fit to kuchenna ekstraklasa. Spróbuj przepisu

Zobacz również