
Sernik na zimno jest kochany przez wszystkich, a latem rządzi w naszych kuchniach. Każda okazja jest dobra, by go przygotować. Jeśli nie masz w zasięgu ręki świeżych owoców, możesz dodać do niego galaretkę o ulubionym smaku, np. malinową czy pomarańczową. Sernik z tego przepisu powstaje z zaledwie dwóch składników. Wygląda i smakuje tak dobrze, że każda cukiernia chciałaby go mieć w swojej ladzie. Ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach. Na lato nie znajdziesz nic lepszego do jedzenia. Sernik na zimno przebija wszystkie wypieki. Koniecznie spróbuj przepisu!
Najlepsze ciasto na wakacje to bezapelacyjnie sernik na zimno. Receptur jest bez liku, ale żadna nie daje tak wspaniałego efektu jak ta, którą dziś prezentujemy. Przy minimalnym nakładzie pracy stworzysz z twarogu, galaretki i wody deser marzeń. Na pewno skradnie show na imprezie, grillu czy innym rodzinnym przyjęciu. Goście będą brali dokładkę za dokładką.
Przepis jest banalny, a najtrudniejszą rzeczą, jaka czeka cię podczas pracy w kuchni jest chyba sporządzenie galaretki.
Jeśli jesteś miłośnikiem domowych ciast, a wspaniała pogoda zniechęca cię do włączenia piekarnika, zrób szybki sernik w letniej wersji, który pożądaną strukturę zyskuje po schłodzeniu w lodówce.
Najłatwiejszy przepis na letni sernik
Potrzebujesz:
1050 mililitrów wody
250 gramów białego sera
4 paczek galaretki o dowolnym kolorze
Jak zrobić sernik na zimno?
Odmierzamy 600 ml wody i wlewamy ją do sporego naczynia. Dodajemy 2 sypkie galaretki i mieszamy, aby dobrze się rozpuściły. Następnie mieszankę przelewamy do 2 prostokątnych naczyń i zostawiamy ją w spokoju na dłuższy czas. Galaretka powinna stwardnieć.
Do naczynia nalewamy 450 ml gorącej wody i roztapiamy w niej 2 galaretki, starannie mieszamy i na razie odstawiamy na bok.
W osobnym naczyniu umieszczamy biały ser i miksujemy, potem dodajemy rozpuszczoną galaretkę i ucieramy.
Twardą galaretkę przyrządzoną na początku kroimy w kwadraty i wrzucamy na dno tortownicy. Kostkę z galaretki zalewamy serową masą. Deser chłodzimy w lodówce. Po trzech czy czterech godzinach powinien być już gotowy. Wyciągamy go formy i podajemy.
Polecamy: Pyszne i łatwe ciasto kakaowe z kremem. Zostawia w tyle wuzetkę