
Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach – Malinowy Król to wspaniały wypiek, który składa się z biszkoptu toffi, masy serowej i pianki pełnej świeżych malin. Gdy podasz go swojej rodzinie czy gościom, nie będziesz mógł opędzić się od pochwał. Nic dziwnego, wygląd mówi sam za siebie, a smak to po prostu bajka. Poznaj przepis na ciasto Malinowy Król – jest absolutnym hitem sezonu letniego!
Przepis na ciasto Malinowy Król to must have na lato. Letni deser wypada świetnie. Poniższe wskazówki pozwolą ci stworzyć niesamowity wypiek od A do Z. Efekt jest lepszy niż z cukierni.
Przepis na ciasto Malinowy Król
Składniki:
Biszkopt toffi
3/4 szklanki mąki (ok. 100 g)
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie toffi/krówkowe bez cukru po 40 g/szt.
ok. pół łyżki kakao (opcjonalnie)
Masa serowa
2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru po 40 g szt.
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
3 jajka
200 g masła
Pianka malinowa
2 spore kubki jogurtu o smaku owoców leśnych bądź malinowym
300 ml śmietanki 30-36%
200 g malin
3 łyżki cukru pudru
150 ml gorącej wody
1 galaretka malinowa
Wykonanie:
Biszkopt
Ubijaj białka, wsypuj etapami cukier, potem ustaw mniejsze obroty i przekładaj po 1 żółtku, za każdym razem miksuj. Dodaj przesianą mąkę, budynie i proszek do pieczenia, a jeśli używasz kakao, to teraz możesz je dodać, ciasto lekko zamieszaj. Przelej do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i piecz przez ok. 25 minut w temp. 180℃ (bez termoobiegu). Biszkopt ostudź i przedziel na 2 blaty.
Masa serowa
W szklance mleka rozpuść 2 budynie śmietankowe. Roztop masło, osłodź cukrem – ustaw mniejszy gaz i przełóż twaróg, a następnie jajka. Od razu zwiększ moc ognia i przelej roztopione w mleku budynie. Mieszaj i gotuj na gęsty krem. Na pierwszym blacie biszkoptowym rozprowadź ok. 2/3 ciepłego kremu, połóż drugi blat i posmaruj pozostałą porcją masy. Odstaw do wystygnięcia.
Pianka malinowa
Malinową galaretkę zalej 150 ml gorącej wody, rozpuść i ostudź. Kremówkę miksuj z cukrem pudrem, przekładaj do niej owocowy jogurt wraz z malinami, potem wlej chłodną, płynną galaretkę i mieszaj mikserem. Powstałą masę rozprowadź na wcześniejszej warstwie kremu. Deser schładzaj przez kilkanaście godzin.
Polecamy: Doskonałe śledzie po łowicku. Rodzina będzie jeść ze smakiem