FoodPedia.plPrzepisyDodaj do wody, kiedy gotujesz kukurydzę. Pyszny efekt gwarantowany

Dodaj do wody, kiedy gotujesz kukurydzę. Pyszny efekt gwarantowany

gotowana kukurydza
fot. screen Youtube / @AnnieTips365

Kukurydza to popularna roślina używana w wielu kuchniach świata, np. meksykańskiej. Sposobów przyrządzania kolb jest mnóstwo, ale przeważnie się ją gotuje. Złote ziarna zawierają cenne składniki pokarmowe, błonnik i antyoksydanty. Jeden z nich – luteina wpływa korzystnie na wzrok i ostrość widzenia. Idealnie ugotowana kukurydza powinna być miękka, lekko słodka i soczysta. Taki efekt można uzyskać, dodając do garnka z wodą 2 składniki. Kukurydza będzie pełna smaku i wartości zdrowotnych.

Dodaj do gotującej się kukurydzy. Nabierze jeszcze więcej smaku

Aby kukurydza była smaczna, miękka i soczysta warto dodać do garnka z wodą trochę cukru i mleka. Przyprawa nada przyjemnej słodyczy kolbom, a nabiał sprawi, że zachowają soczystość i delikatność.

Pamiętaj, aby nie solić kukurydzy, gdy ta się jeszcze gotuje. Sól sprawi, że ziarna będą twarde i mniej przyjemne w smaku. Kiedy zatem posolić kukurydzę? Dopiero na talerzu.

Przepis na idealną kukurydzę gotowaną

Składniki:
» woda: 1 litr
» świeża kukurydza: 4 kolby
» mleko: ½ szklanki
» cukier: 1 płaska łyżka
» sól: do smaku
» masło do podania

Wykonanie:
Do sporego garnka wlewamy 1 litr wody, zagotowujemy. Dodajemy mleko i cukier, a potem ostrożnie wkładamy kukurydzę. Od razu ustawiamy mniejszy gaz i gotujemy kolby na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż zmiękną. Warto wiedzieć, że starsza kukurydza gotuje się dłużej niż młoda. Młode kolby gotujemy 5-7 minut. Wyciągamy je z wody i układamy na talerzu. Smarujemy masłem i solimy do smaku. Smacznego.

Czytaj też: Kotlet schabowy wg Ewy Wachowicz. Gdy spróbujesz, przepadniesz na dobre

Zobacz również