FoodPedia.plPrzepisySzybkie ciasto chałwowe na leniwy dzień. Z każdym kęsem chcesz więcej

Szybkie ciasto chałwowe na leniwy dzień. Z każdym kęsem chcesz więcej

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / @simplefoodrecipe

Popularność ciast bez pieczenia nie słabnie – wprost przeciwnie! Mają coraz więcej gloryfikatorów, zwłaszcza latem, gdy nikomu nie chce się odpalać piekarnika. Desery tego typu mogą zaskoczyć gości i domowników bardziej niż skomplikowane torty i tradycyjne wypieki. Poznaj prosty przepis na nową pychotę – ciasto z kremem chałwowym na krakersach. Ono nie ma prawa się nie udać lub komuś nie posmakować.

Ciasto bez pieczenia z chałwą to prawdziwa rewelacja. Sprawdzi się na różne okazje i bez okazji. Imieniny, wizyta gości czy rocznice ślubu wymagają specjalnej oprawy, również od tej słodkiej strony. Krem chałwowy na pewno zrobi wielkie wrażenie na wszystkich uczestnikach imprezy.

Gwiazda specjału, czyli chałwa to grecki, turecki i rosyjski przysmak. U nas też jest uwielbiana. Można ją przygotować z różnych nasion, a najpopularniejsza jest chałwa z sezamu i słonecznika. Co ciekawe, chałwę można też zrobić z maku, a nawet kaszy manny i nasion roślin strączkowych. Jednak do ciasta warto użyć tradycyjnej chałwy.

Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia

Lista składników:
✓ ok. 180-200 g krakersów solonych,
✓ 250 g serka mascarpone,
✓ łyżeczka ekstraktu waniliowego,
✓ 500 ml śmietanki 30%,
✓ 40 g cukru pudru,
✓ 200 g chałwy,
✓ migdały do posypania (można pominąć),
✓ 2-3 łyżki mleka do namoczenia krakersów (można pominąć).

Wykonanie:
● Kruszymy chałwę wprost do miski.

● Ubijamy kremówkę na sztywną masę, a tuż przed końcem miksowania przekładamy cukier puder i aromat waniliowy. Dodajemy serek mascarpone, lekko mieszamy, następnie wrzucamy kawałki chałwy, ponownie mieszamy, ale łyżką – powinniśmy otrzymać aksamitną, jednolitą masę.

● Dno prostokątnej blachy wykładamy krakersami. Opcjonalnie zwilżamy je mlekiem, jeśli nie przepadamy za zbyt twardymi wypiekami.

● Na warstwę ciastek wykładamy porcję masy chałwowej, wygładzamy. Przykrywamy krakersami i smarujemy je częścią kremu. Tak działamy do momentu, aż skończą się nam ciastka i masa. Ostatnią warstwę powinna stanowić właśnie ona.

● Deser dekorujemy wg własnych upodobań, np. płatkami migdałów – wcześniej warto je podprażyć na suchej patelni. Ciasto okrywamy folią spożywczą, chłodzimy przez co najmniej sześć godzin. Smacznego.

Polecamy: Superszybka i pyszna pasta z makreli i jajek. Kanapki robię tylko z nią

Zobacz również