FoodPedia.plPrzepisyOkrasa wie co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste. To jego trik

Okrasa wie co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste. To jego trik

Karol Okrasa i kotlety mielone
fot. Facebook / Karol Okrasa / screen YT / @EinfachesMenu

Kotlety mielone to klasyka, której nie da się nie lubić. Są z nami już od dzieciństwa, dlatego darzymy je ogromną sympatią. Jednak nawet tę tradycyjną recepturę można ciut zmodyfikować, by zyskała całkiem nowy wymiar smaku. Wystarczy 1 dodatek do masy mięsnej, by były lepsze niż u babci. Z tym patentem od Karola Okrasy kotlety mielone wychodzą na medal.

Przygotowanie mielonych to robota zarówno dla amatora kuchennego, jak i doświadczonego kucharza. Przepis jest dość prosty, więc nie powodu do obaw. Wystarczy połączyć mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, cebulką i doprawić do smaku. Lepienie kształtnych kotlecików i smażenie to też żadna sztuka. Mimo to smak tego specjału nie zawsze spełnia nasze oczekiwania. Wielkim rozczarowaniem są mielone nadmiernie się rozpadające i suche jak wiór.

Okrasa wyrwał się z oklepanego schematu przyrządzania mielonych z bułką namoczoną w mleku i postanowił zastąpić ją kaszą jęczmienną. Z nią kotlety wychodzą soczyste, wilgotne i delikatne. Dodatkowo nie rozlatują się na patelni w trakcie smażenia. Poznaj bestsellerowy przepis Okrasy na mistrzowskie mielone z kaszą.

Zobacz też: Korzystam z sezonu na borówkę. Zimą dziękuję sobie za ten dżem

Kotlety mielone według Karola Okrasy

Składniki:
⊹ 1 cebula,
⊹ 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
⊹ 1 jajko,
⊹ 30-60 g suchej kaszy jęczmiennej,
⊹ pieprz, sól,
⊹ tłuszcz do smażenia,
⊹ bułka tarta do obtoczenia.

Przygotowanie:
❑ Kaszę gotujemy na sypko.

❑ Siekamy cebulę, szklimy na patelni, aż się zarumieni, a potem odsączamy z oleju.

❑ W naczyniu umieszczamy mięso mielone, jajko, czarny pieprz, sól i miękką kaszę. Dodajemy cebulę z patelni, mieszamy i zaczynamy wyrabiać składniki na jednolitą masę.

❑ Lepimy z niej okrągłe kotlety, a potem panierujemy je w bułce tartej i smażymy na średniej mocy ognia. Powinny być lekko brązowe z obu stron.

❑ Wykładamy je na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Może cię zainteresować: Ten 1 składnik kompletnie zmienia zupę ogórkową. Jest sto razy lepsza

Zobacz również