
Leczo to szybkie, łatwe i sycące danie, które świat pokochał. Jednak kulinarne gusta Polaków często się zmieniają, a modyfikacje niektórych tradycyjnych potraw to coraz częstsze zjawisko. W przypadku leczo warto zaszaleć, a kiełbasę wymienić na kurczaka. Smaczny efekt gwarantowany.
Przepis na leczo powstał na Węgrzech. Z biegiem czasu dotarł również do Polski. To danie jest u nas bardzo lubiane, ale tradycyjna wersja została u nas nieco zmodyfikowana. Latem leczo można przyrządzać nawet codziennie, bo dostęp do świeżych pomidorów, papryki czy cukinii, jest nieograniczony. Osoby, którym marzy nowa odsłona tej potrawy, powinny zrezygnować z kiełbasy i zdecydować się na inny składnik. Kompozycja warzyw z kurczakiem spisuje się rewelacyjnie i wszystkim smakuje.
Przepis na leczo z kurczakiem
Składniki:
● pół kg piersi z kurczaka,
● 2 cukinie,
● 2 puszki pomidorów pelati,
● 1 spora cebula,
● 1 papryka żółta,
● 2 papryki czerwone,
● 3 ząbki czosnku,
● oregano suszone,
● 1 listek laurowy,
● sproszkowana papryka,
● pieprz,
● 3 kulki ziela angielskiego,
● sól,
● oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
◎ Kurczaka pokrój w kostkę.
◎ W małym naczyniu umieść pieprz, sproszkowaną paprykę, sól i oregano, wlej nieco oliwy i wymieszaj. Obtaczaj w tej mieszance mięso, następnie schowaj je do lodówki na pół godziny.
◎ Pokrój papryki i cukinię.
◎ Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmażaj kurczaka w marynacie, na średnim ogniu na złoty kolor. Przełóż go do drugiego naczynia, a na tej samej patelni przesmażaj cebulę, cukinię i paprykę. Drobno pokrojony czosnek dodaj na koniec.
◎ Dopraw leczo solą, pieprzem, papryką suszoną, oregano, liściem laurowym i zielem angielskim, przesmażaj.
◎ Przełóż pomidory z puszki, ew. dolej trochę wody, wymieszaj i duś pod pokrywką na wolnym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dorzuć mięso, gotuj ostatnie 10 minut i podawaj leczo.
Czytaj również: Sernik Chmurka. Ten przepis zwali z nóg każdego łasucha