FoodPedia.plPrzepisyZnajoma zaskoczyła mnie ciastem Brzoskwiniowa Chmurka. Spróbowałam i przepadłam

Znajoma zaskoczyła mnie ciastem Brzoskwiniowa Chmurka. Spróbowałam i przepadłam

ciasto brzoskwiniowa chmurka
fot. screen Youtube / @LeckeresundeinfachesEssen

Brzoskwiniowa Chmurka to lekkie i delikatne ciasto wyglądające zjawiskowo. Jego nazwa idealnie odzwierciedla teksturę – wypiek smakuje jak chmurka. Gdy trafi na stół, wszyscy skierują wzrok właśnie na niego. Brzoskwiniowej chmurki nie powinno zabraknąć na różnych przyjęciach okolicznościowych. Poznaj przepis na to bezkonkurencyjne ciacho.

Brzoskwiniowa chmurka to kompozycja złożona z ciasta kruchego, brzoskwiń zatopionych w galaretce, masy z serka mascarpone i bezy. Jeśli marzy ci się wyjątkowe menu od tej słodkiej strony, koniecznie zrób takie ciasto. Ono zawsze wypada świetnie!

Przepis na ciasto Brzoskwiniowa Chmurka

Składniki:
Kruche ciasto
» 2 łyżki cukru,
» 150 g zimnego masła,
» 4 żółtka,
» szczypta soli,
» pół łyżeczki proszku do pieczenia,
» 1,5 szklanki mąki.

Galaretka z owocami
» 3,5 szklanki wody,
» 3 galaretki brzoskwiniowe,
» 1 puszka brzoskwiń.

Beza
» 150 g cukru,
» 4 białka,
» szczypta soli,
» 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Krem śmietanowy
» 2 łyżki cukru pudru,
» 500 ml śmietanki 30%,
» 2 torebki bitej śmietany w proszku,
» 250 g serka mascarpone.

Przygotowanie:
Kruche ciasto
Mąkę na stolnicy łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, potem wrzucamy pokrojone na kawałki masło, a następnie żółtka. Wyrabiamy składniki na aksamitne ciasto, później je rozwałkujemy i umieszczamy w formie wysłanej pergaminem. Przed pieczeniem spód chłodzimy przez minimum pół godziny. Potem pieczemy przez 20-25 minut w temp. 190℃.

Masa owocowa
Galaretki roztapiamy w gorącej wodzie (3,5 szklanki), studzimy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, przekładamy do galaretki i wkładamy do chłodziarki – do lekkiego zastygnięcia. Gdy ciasto trochę wystygnie, wyjmujemy je z blaszki wraz z pergaminem. W tej blaszce przygotujemy bezę.

Białka lekko solimy i ubijamy na sztywno, późnej etapami sypiemy cukier. Przed końcem ubijania dodajemy skrobię i mieszamy, ale powoli. Pianę rozkładamy w formie, robimy oryginalne wykrętasy, a potem wkładamy do piekarnika. Beza ma się suszyć przez godzinę w 130℃ (termoobieg). Gasimy piekarnik, studzimy w nim deser. Potem wyciągamy go z blachy. Na spodzie blachy umieszczamy kruche ciasto, przykrywamy je brzoskwiniową galaretką i chłodzimy.

Krem
Ubijamy kremówkę z cukrem i sproszkowaną bitą śmietaną (czytamy wskazówki na opakowaniu). Przekładamy serek, ponownie miksujemy, ale nie za długo. Masę rozprowadzamy na warstwie galaretkowej. Na masie umieszczamy bezę, delikatnie dociskamy. Deser chłodzimy przez kilka godzin. Smacznego.

Czytaj też: Ciasto Kumoszka jest tak pyszne, że każdy chce dokładkę. Łatwy przepis

Zobacz również