
W sklepach znajdziemy mnóstwo smarowideł na kanapki: od smalczyków, pasztetów i paprykarzy po pasty jajeczne, rybne i warzywne. Do nich warto też dołączyć pasty twarogowe. Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów, ale jedno co w niej niezmienne to twaróg – kremowy i pyszny. Dodatki uczynią pastę niepowtarzalną i naprawdę bogatą w smaku.
Pasta twarogowa z oliwkami i pomidorami suszonymi ma wyraźny smak i kremową konsystencję. Zrobi ją nawet dziecko, bo przepis jest nad wyraz prosty i szybki.
Taka domowa pasta to świetny sposób na urozmaicenie śniadań. Sprawdzi się świetnie nie tylko na kanapkach. Można nią faszerować na przykład paprykę.
Przepis na twarogową pastę do pieczywa
Składniki:
▸ biały ser półtłusty lub tłusty – 200 g,
▸ czarne oliwki – 2 łyżki,
▸ suszone pomidory – 2 łyżki,
▸ śmietana lub jogurt naturalny – 1 lub 2 łyżki,
▸ pieprz i sól,
▸ świeża bazylia.
Wykonanie:
Biały ser (np. klinek, z wiaderka) rozgniatamy widelcem. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu, mieszamy.
Czarne oliwki, suszone pomidory i bazylię siekamy i wrzucamy do sera, mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Pasta jest gotowa – można nią smarować chleb, kajzerki, bagietki, a nawet wafle ryżowe czy pieczywo chrupkie.
Aby zaostrzyć smak dosyć łagodnej pasty, warto dodać do niej świeży czosnek.
Czytaj też: Genialna wersja chłodnika z ogórków. Smak zaskoczy każdego